Topman Huawei Nederland: 'We zullen nooit spioneren'
Huawei

Topman Huawei Nederland: 'We zullen nooit spioneren'

12-03-2021 11:43 Laatste update: 12:25

Michael Yang, de nieuwe directeur van de Nederlandse vestiging van het Chinese Huawei, ontkent dat het techbedrijf spionagepraktijken uitvoert. Hij reageert op beschuldigingen van onder meer de Amerikaanse autoriteiten en de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.

"Spioneren is iets dat we nooit doen en ook in de toekomst nooit zullen doen", zegt hij tegen het AD. "Er is nooit een spoortje bewijs gevonden dat Huawei betrokken is bij welke vorm van security-inbreuk door onze apparatuur en netwerktechnologie dan ook. Zowel de CIA als andere inlichtingendiensten en regeringen hebben nooit iets hards gepresenteerd."

Volgens Yang verdient Huawei meer vertrouwen van overheden. "We werken nu al vijftien jaar in Nederland, KPN, T-Mobile en Vodafone werken allemaal met ons samen. Drie jaar geleden kregen we van minister-president Mark Rutte zelfs een prijs uitgereikt als één van de grootste Chinese investeerders. Dat is het vertrouwen dat wij door topkwaliteit te leveren hebben verdiend, maar ook moeten blijven waarmaken. Nu we in een geopolitiek conflict verzeild zijn nog meer. Eén security-inbreuk en het is einde oefening."

5G

Yang hekelt dat zijn bedrijf wordt beperkt in het leveren van apparatuur voor de 5G-netwerken. "Ik heb Nederland altijd gekend als een land waarvan de fundamenten zijn gebaseerd op een open markt en vrije handel. Tot 2018 was er een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie, maar nu..."

Sancties VS

Huawei heeft steeds meer last van de sancties van de Verenigde Staten. Donderdag kwam naar buiten dat de Amerikaanse regering van Biden de export van belangrijke leveranciers van Huawei nog meer aan banden gaat leggen. Producten als chips, antennes en batterijen die geschikt zouden zijn voor 5G-apparatuur van Huawei, zouden voortaan niet meer voor dat doel gebruikt mogen worden.  

Sommige bedrijven hadden eerder nog vergunningen gekregen waarmee ze toch nog onderdelen naar Huawei konden sturen. Maar er waren ook bedrijven die hadden geklaagd over de verwarrende regels, nadat de regering van president Donald Trump Huawei op de zwarte lijst voor het kopen van Amerikaanse technologie had gezet. De VS ziet het Chinese concern als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Android

Sinds vorig jaar kan Huawei vanwege de Amerikaanse sancties zijn smartphones niet meer leveren met de normale Android-versie van Google, waardoor gebruikers geen toegang hebben tot de Google-diensten en de appwinkel Google Play Store. Sindsdien is de verkoop van Huawei-telefoons buiten China fors gedaald.

De eerste oprolbare smartphone