'TikTok stuurt data Europese gebruikers naar China'
Privacy

'TikTok stuurt data Europese gebruikers naar China'

10-03-2021 17:59 Laatste update: 18:06

TikTok stuurt mogelijk gegevens van Europese gebruikers naar China. Dat zegt de Ierse privacytoezichthouder, die onderzoek doet naar de populaire video-app.

"TikTok vertelt ons dat EU-gegevens worden doorgestuurd naar de VS en niet naar China, maar wij hebben vernomen dat de mogelijkheid bestaat dat medewerkers van TikTok in China wel toegang hebben tot de gegevens", zei de Ierse commissaris voor gegevensbescherming Helen Dixon.

TikTok, dat vooral populair is onder jongeren, ligt in meerdere landen onder vuur vanwege de manier waarop het omgaat met de persoonlijke gegevens van kinderen. De Ierse toezichthouder voert het onderzoek naar TikTok in de EU aan. De Ierse instantie onderzoekt ook tientallen andere techreuzen, waaronder Facebook, omdat deze bedrijven hun Europese hoofdkantoren in Ierland hebben gevestigd. 

Schikking

Bytedance, het Chinese techbedrijf achter TikTok, heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van de Ierse toezichthouder. 

Bytedance schikte onlangs voor 92 miljoen dollar een reeks Amerikaanse rechtszaken over de schending van de privacy van gebruikers. Het bedrijf beloofde daarbij dat de gegevens van Amerikaanse gebruikers binnen de VS zullen blijven.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s