Chinese techbedrijven

Rechter VS zet streep door handelsbeperkingen Xiaomi

© Budrul Chukrut/SOPA Images via ZUMA Wire

xiaomi amerika vs rechter gadgets
15 maart om 07:23
Laatste update: 15 maart om 09:27

Een rechter in Washington heeft de handelsbeperkingen tegen het Chinese techbedrijf Xiaomi tijdelijk opgeheven.

De regering van president Donald Trump zette Xiaomi, samen met een groep andere Chinese bedrijven, vlak voor het aantreden van Joe Biden op een zwarte lijst. Het bedrijf zou banden met het Chinese leger hebben, hoewel Xiaomi dit stellig ontkent. Door de ingreep werd het Amerikanen verboden aandelen in het bedrijf te bezitten.

Xiaomi, de op twee na grootste maker van smartphones ter wereld, begon daarop een rechtszaak tegen het besluit. Dat was volgens het technologiebedrijf namelijk ongrondwettelijk en schadelijk.

De rechter zegt nu dat onvoldoende hard is gemaakt dat Xiaomi op de zwarte lijst hoort en dat het bedrijf een gevaar voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten vormt. De handelsbeperkingen zouden volgende week van kracht worden. Xiaomi wil nu definitief worden verwijderd van de zwarte lijst.

Huawei

Vorige week werd ook bekend dat de regering Biden het Chinese Huawei juist nog meer gaat dwarszitten. Dat gebeurt door de export van belangrijke leveranciers van de Chinezen meer aan banden te leggen.

Producten als chips, antennes en batterijen die geschikt zouden zijn voor 5G-apparatuur van Huawei, zouden voortaan niet meer voor dat doel gebruikt mogen worden. De Amerikaanse regering van president Joe Biden weigerde commentaar. Sommige bedrijven hadden eerder nog vergunningen gekregen waarmee ze toch nog onderdelen naar Huawei konden sturen.  

Test: Xiaomi Mi 11