Volkswagen bouwt zes fabrieken voor batterijen elektrische auto's
Elektrische auto's

Volkswagen bouwt zes fabrieken voor batterijen elektrische auto's

15-03-2021 17:01 Laatste update: 18:33

Volkswagen is van plan zes fabrieken in Europa te bouwen voor de productie van batterijen voor elektrische auto's.

De fabrieken moeten in 2030 operationeel zijn en ervoor zorgen dat het Duitse bedrijf zijn ambitie kan waarmaken om 's werelds grootste fabrikant van elektrische auto's te worden. De plannen kosten volgens kenners zo'n 25 miljard euro.

De fabrieken moeten een jaarlijkse productiecapaciteit van accu's hebben van in totaal 240 gigawattuur, die het bedrijf zelf wil gaan bouwen of samen met een partner. Dat is voldoende batterijcapaciteit voor tussen de 2,5 miljoen en 5 miljoen auto's, uitgaande van de capaciteit die de meeste elektrische auto's momenteel hebben.

Duitsland en Zweden

"Elektrische mobiliteit is een kernactiviteit van ons geworden", zei topman Herbert Diess tijdens het Power Day-event van Volkswagen. Volgens Diess zullen de fabrieken ervoor zorgen dat de levering van batterijen van hoge kwaliteit aan het bedrijf op de lange termijn is verzekerd. Volkswagen heeft al twee locaties voor fabrieken in het vizier, in Duitsland en Zweden, en kijkt naar mogelijkheden voor de rest.

Een deel van het geld dat VW investeert in batterijen gaat naar een groter belang in start-up Northvolt. Volkswagen had al 20 procent van dat bedrijf in handen, maar laat niet weten hoe groot dat belang wordt. Verder moet VW door de grotere productie de prijs per kilowattuur sterk naar beneden brengen. Daardoor moeten de kosten van de batterijen die in auto's gaan tot wel de helft lager worden. Door innovatie moet ook het rijbereik omhoog gaan.

Netwerk van laadpalen

Het bedrijf maakte ook bekend dat het samen met olie- en gasconcern BP en de energiebedrijven Enel en Iberdrola wil gaan werken aan uitbreiding van de Europese laadpaleninfrastructuur voor elektrische auto's. Gebrek aan laadpalen wordt door kenners gezien als een obstakel voor de massale overgang naar elektrisch rijden.

Tesla

Concurrent Tesla gaat naar verwachting een speciale fabriek voor batterijen plaatsen bij zijn nieuwe grote autofabriek in de buurt van Berlijn die momenteel in aanbouw is.

Getest: de elektrische Volkswagen ID.3