Cybercrime

NWO: geen losgeld betaald aan hackers

NWO hack aanvraag subsidie wetenschap subsidies hackers
18 maart 2021 om 07:19
Laatste update: 18 maart 2021 om 08:09

Wetenschapsfinancier NWO neemt vanaf volgende week weer aanvragen voor subsidie voor onderzoek aan. Door een grote hack kwamen de werkzaamheden bijna vijf weken stil te liggen. De NWO zegt geen geld aan hackers te hebben betaald.

"Wij realiseren ons dat de gevolgen daarvan groot zijn voor alle betrokkenen. Wij doen er dan ook alles aan om de impact zo klein mogelijk te laten zijn en iedereen, nu wij onze systemen opnieuw opgebouwd hebben, zo goed mogelijk te informeren", meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

De organisatie werd gehackt door hackersgroep DoppelPaymer na een phishingmail. Die verschafte zich toegang tot het netwerk van de NWO en zou interne documenten hebben gelekt op het dark web. Dat gebeurde omdat de wetenschapsfinancier "op principiële gronden" niet inging op de eisen van de criminelen. Wat de eisen waren meldt de NWO niet. Volgens een woordvoerster van de NWO is er geen losgeld betaald om weer toegang tot bestanden te krijgen.

1 miljard euro financiering per jaar

DoppelPaymer gebruikt gijzelsoftware (ransomware), waarmee bestanden kunnen worden afgegrendeld totdat gebruikers bijvoorbeeld losgeld betalen. Volgens de NWO waren er back-ups aanwezig. 

De NWO is opgericht om Nederlandse wetenschappers te stimuleren. De organisatie kent elk jaar bijna 1 miljard euro toe aan financiering voor onderzoekers.