© Facebook

facebook polsband ar augmented reality besturing
Je zenuwen lezen

Facebook werkt aan polsband om slimme bril te besturen

18 maart 2021 om 18:34
Laatste update: 18 maart 2021 om 18:42

Facebook werkt aan een polsbandje waarmee je een augmented-realitybril kan besturen.

De polsband werkt op basis van electromyografie (EMG), het oppikken van signalen van je hersenen naar je spieren. Volgens Facebook is het gebied bij je pols gemakkelijk te lezen door een EMG-apparaat.

Daar zitten namelijk de zenuwen die je handen en vingers besturen. Een EMG-sensor kan "vingerbewegingen van slechts een millimeter" lezen, schrijft Facebook Reality Labs (FRL) in zijn blogpost.

De bewegingen van je vingers worden door de polsband via een kunstmatige intelligentie vertaald naar commando's in de bril. De intelligentie interpreteert de context waarin je een gebaar maakt, zodat het systeem de juiste actie doorzet.

Facebook kiest voor deze methode omdat spraakbediening volgens het bedrijf te privacygevoelig is. Een controller is weer te onhandig.

In de lucht tikken

Momenteel bevindt het onderzoek zich in het stadium waar je een 'klik' kan uitvoeren, bijvoorbeeld door je vingers bij elkaar te knijpen. Facebook heeft echter de ambitie om veel meer mogelijk te maken met vingerbewegingen.

In het blog filosofeert het bedrijf onder andere over een digitaal 'toetsenbord' dat zich aanpast aan jouw tikstijl. Je zou dan alleen maar in de lucht hoeven tikken om een mail te schrijven.

Haptische feedback

Daarnaast werkt het bedrijf aan een 'haptisch feedback' systeem via de polsbanden, dus een manier om de gebruiker fysiek gevoelens mee te geven die bij een actie in AR passen. Je zou bijvoorbeeld via de band het gevoel kunnen meegeven dat iemand echt een boog spant.

Het onderzoek naar een dergelijke polsband bevindt zich nog in een experimenteel stadium. Het is niet duidelijk wanneer Facebook zoiets op de markt zou kunnen brengen. Het bedrijf brengt dit onderzoek nu ter sprake "omdat we een discussie willen aangaan over mogelijke ethische problemen rond deze technologie".

Is de slimme bril 'the next big thing'?