'Ouders willen dat EU-toezichthouders ingrijpen bij TikTok'
Gevaarlijke challenges

'Ouders willen dat EU-toezichthouders ingrijpen bij TikTok'

07-04-2021 15:37 Laatste update: 25-05-2021 08:59

Meer dan 60.000 bezorgde ouders vinden dat toezichthouders in Europa moeten ingrijpen bij de video-app TikTok, omdat die onvoldoende zou doen om de veiligheid van de veelal jonge gebruikers te waarborgen.

Dat zegt de Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) die deze ouders vertegenwoordigt. Volgens SOMI is de bezorgdheid over het Chinese platform onder ouders groter dan ooit, na weer een dodelijk incident met de zogenoemde 'blackout challenge' op TikTok. Daarbij laten mensen zich zo lang mogelijk stikken terwijl ze zichzelf filmen.

Vorige maand zou een 12-jarige Amerikaanse jongen aan de gevolgen van die challenge zijn overleden. Eerder dit jaar stierf ook al een tienjarig Italiaans meisje door de blackout challenge op TikTok, aldus haar ouders.

Leeftijdscontrole

Kinderen onder de zestien jaar hebben overigens wel toestemming nodig van hun ouders voor een TikTok-account, maar volgens SOMI is de leeftijdscheck makkelijk te omzeilen.SOMI had in januari al een oproep gedaan aan Nederlandse en Europese toezichthouders om harder op te treden tegen TikTok. Nu wordt ook een oproep gedaan aan Ierland, waar TikTok zijn Europese hoofdkantoor heeft gevestigd, om onmiddellijk in te grijpen. 

Meer zorgen

SOMI maakt zich ook zorgen over kinderlokkers die op TikTok op zoek zijn naar slachtoffers. Bovendien schendt TikTok de privacyregels, aldus de stichting die daarover een collectieve claim tegen het bedrijf voorbereidt. 

TikTok nam onlangs nog extra maatregelen om de veiligheid van jonge gebruikers te garanderen. Zo zouden accounts van gebruikers tussen de dertien en vijftien jaar standaard op privé worden gezet en kunnen onbekenden hun video's niet automatisch zien. Moderators weren daarnaast ongepaste video's en gebruikers kunnen aanstootgevend materiaal rapporteren. Volgens TikTok is de veiligheid van jonge gebruikers 'de grootste prioriteit'.