Populaire video-app

TikTok beperkt accounts van jonge gebruikers

TikTok instellingen jonge gebruikers instelling duet stitch
13 januari 2021 om 11:39
Laatste update: 13 januari 2021 om 11:50

Video-app TikTok wil met nieuwe instellingen de privacy van gebruikers onder 16 jaar beter beschermen.

TikTok heeft vandaag strengere regels voor gebruikers tussen 13 en 15 jaar ingevoerd. De TikTok-accounts van deze groep worden standaard op privé ingesteld en ze worden niet meer aanbevolen aan anderen. Video's van deze gebruikers zijn alleen te bekijken door personen die door hen als volger zijn toegevoegd. 

Ook kunnen ze niet meer instellen dat iedereen kan reageren op hun filmpjes. Reageren is alleen mogelijk voor hun volgers, of de reactiefunctie is helemaal uit te zetten.

Duet en Stitch

De populaire TikTok-functies Duet en Stitch zijn voor gebruikers van 13, 14 en 15 jaar niet meer beschikbaar. Die twee functies staan voor TikTok-gebruikers van 16 en 17 jaar vanaf nu standaard ingesteld op 'Vrienden'. Voor gebruikers onder de 13 jaar golden overigens al meer beperkingen op TikTok. 

"We denken dat dit de privacy en veiligheid van met name onze jongere gebruikers zal verbeteren", aldus Elaine Fox, hoofd privacy van TikTok in de EU. 

Opties voor ouders

Vorig jaar voerde TikTok al maatregelen door om de veiligheid van minderjarigen te verbeteren, zoals het beperken van directe chatberichten en livestreams tot accounts van 16 jaar en ouder.

Ook kunnen ouders met de Family Pairing-functie regels voor het TikTok-gebruik van hun kinderen opstellen. TikTok sluit meer maatregelen niet uit. "We zijn voortdurend ons beleid aan het ontwikkelen en investeren we in onze technologie en teams voor menselijke moderatie", aldus Alexandra Evans, hoofd Child Safety Europe.

Boete in de VS

TikTok kreeg in 2019 een boete van de Amerikaanse toezichthouder FTC vanwege het schenden van de privacywetten voor Amerikaanse kinderen. Daarna voerde de app al beperkingen door voor jonge kinderen. Zo kunnen gebruikers onder de 13 bepaalde video’s niet zien en geen filmpjes uploaden.

Gebruikers kunnen op TikTok overigens zelf hun eigen leeftijd invullen. De app checkt niet of die echt klopt.

Meest gedownloade app van 2020

TikTok was in 2020 de meest gedownloade app wereldwijd, met naar schatting 850 miljoen nieuwe downloads. De app is vooral populair onder jongeren. Naar schatting 41 procent van de TikTok-gebruikers is tussen de 16 en 24 jaar oud. 

Volg Bright ook op TikTok.