NL-Alert

Minister: 'Lek in NL-Alert-app had eerder gemeld moeten worden'

14 april 2021 om 09:02
Laatste update: 14 april 2021 om 12:36

De app van NL-Alert had geen 'meldplichtig datalek', maar justitieminister Ferd Grapperhaus erkent wel dat hij de mogelijke inbreuk sneller had moeten melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

"Bij twijfel of een incident wel of niet bij de AP moet worden gemeld, geldt de regel dat een voorlopige melding wordt gedaan", schrijft de minister aan de Tweede Kamer

Grapperhaus riep vorig jaar na de zorgen over de lekken in de NL-Alert-app op om de app te verwijderen. Door de kwetsbaarheden in de app zouden locatiegegevens van gebruikers zijn te achterhalen. De oude app doet het inmiddels niet meer. Er wordt een nieuwe app ontwikkeld.  

App is handig in de grensstreek

De NL-Alert-app is een aanvulling op de normale NL-Alerts die mensen in geval van nood op hun telefoon krijgen. De app had vorig jaar ongeveer 60.000 gebruikers.

De app was onder meer gericht op blinde, slechtziende en dove mensen, maar ook mensen die in de grensstreek wonen en die soms zonder het te weten gebruik maken van Belgische of Duitse netwerken. De normale NL-Alerts krijgen ze dan niet. "De app werd goed ontvangen door deze personen en bleek in een grote behoefte te voorzien", aldus de minister.

Risico's niet goed in kaart gebracht

De ontwikkeling van de oude app van NL-Alert is niet goed gegaan, erkent Grapperhaus. De medewerkers hadden "weinig ervaring met projectmanagement en inkooptrajecten", misten "inhoudelijke technische kennis" en konden de risico's daardoor niet goed in kaart brengen en verhelpen, schrijft de minister. De app zat nog in de proeffase toen zij vorig jaar in de appstores werd gezet.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe app beschikbaar komt. Eerst moet de app volgens Grapperhaus goed zijn gecontroleerd op "onder andere privacy-eisen en informatiebeveiliging".