Eerste indruk: slimme bril Razer Anzu
Slimme bril

Eerste indruk: slimme bril Razer Anzu

14-04-2021 13:15 Laatste update: 13:15

De slimme bril Anzu van gamespecialist Razer is ook interessant voor thuiswerkers.

Razer begint steeds meer zijn vleugels uit te slaan. We kijken uit naar de komst van het coronamasker Project Hazel en met de slimme bril genaamd Anzu spreekt de gamespecialist ook thuiswerkers aan.

Laat de benaming slimme bril je niet op het verkeerde been zetten. De Anzu is geen futuristische augmented-reality-bril zoals de Google Glass van acht jaar geleden. Hij past meer in het rijtje Amazon Echo Frames en Bose Frames. ‘Speakerbril’ zou een betere naam zijn.

Brede poten

Niet dat de Anzu niet over slimme features beschikt. Een simpele maar fijne eigenschap is dat hij aangaat als je de pootjes openklapt en - je raadt het al - weer uitgaat als je ze dichtklapt. De speakers zitten in de pootjes. Nou ja, pootjes, het zijn tamelijk brede poten die doen denken aan de iconische Ray-Ban Wayfarer.

De Anzu werkt hoofdzakelijk met touch-bediening. Een heel klein bobbeltje op de poten geeft aan waar de sweet spot zit. Tikken werkt voortreffelijk, met het indrukken had ik moeite. Je kunt daarnaast via de microfoontjes je assistent oproepen.

De bril komt in twee modellen (rond of vierkant) en twee maten (small/medium of large). Standaard is de bril voorzien van transparante lenzen met blauwlichtfiltering. Er zitten ook gepolariseerde zonnebrillenzen bij. Lenzen op sterkte voor de Anzu bestaan maar zijn niet leverbaar in Nederland.

De geluidskwaliteit van de speakers in de Anzu kun je beter vergelijken met die in je smartphone dan met draadloze oordoppen of koptelefoons. Dat niveau halen ze niet maar ze klinken in elk geval beter dan smartphonespeakers. Bovendien hoeft de buitenwereld minder mee te genieten. De speakers in de Anzu zijn alleen gericht op jouw oren.

Het grootste voordeel sowieso van een speakerbril is dat je audio op je hoofd hebt, maar dat je oren vrij zijn voor je omgeving. Handig voor wanneer een koerier aanbelt bijvoorbeeld.

Low latency

Speciaal voor gamers beschikt de Anzu over een instelling voor low-latency audio, waardoor er geen vertraging is bij snelle gameplay. Dat kost wel wat meer batterij. Met low-latency uitgeschakeld haal je vijf uur muziek luisteren met de bril. Dat is vergeleken met oordoppen of koptelefoons vrij weinig, maar een derde zo lang als directe concurrent Bose Frames (3,5 uur).

De microfoontjes in de poten zijn prima. Zo zelfs dat de Anzu ook een interessante oplossing kan zijn voor thuiswerkers die veel videobellen. Een koptelefoon of oordoppen met actieve ruisonderdrukking laten je ongestoord werken, maar na een paar uur in zo’n geluidsvacuüm ben ik ze meestal wel zat. De Anzu is bovendien met de blauwlichtfiltering tevens een computerbril, dat scheelt branderige ogen aan het einde van de dag.

Concurrentie

Amazon Echo Frame en Bose Frames zijn wereldwijd Anzu’s belangrijkste concurrenten. Hier is dat alleen Frames van Bose trouwens, want de slimme bril van Amazon is niet verkrijgbaar in Nederland. De prijzen van de Bose en de Razer zijn vergelijkbaar; de Anzu kost 210 euro en de Frames momenteel ook.

De batterij van de Anzu is zoals gezegd iets beter, maar ik vind het ontwerp van de Bose, die ook beschikbaar is in twee modellen, fraaier dan de pianolakafwerking van de Anzu. Het belangrijkste verschil is dat de Frames van Bose een zonnebril is en de Anzu ook een computerbril kan zijn.