© Samsung

Samsung komt met scanfunctie voor stiekeme zoeklabels
Privacy

Samsung komt met scanfunctie voor stiekeme zoeklabels

20-04-2021 11:33 Laatste update: 11:35

Samsung komt met een functie die controleert op de aanwezigheid van onbekende SmartTags-zoeklabels, om ongemerkt volgen te voorkomen.

Samsung onthulde begin dit jaar zijn SmartTags, bluetooth-zoeklabels voor bijvoorbeeld aan een sleutelbos. Als een SmartTag binnen bereik van de gebruiker is, kan diegene het apparaatje laten piepen. Maar ook ver buiten bereik kan de locatie van een SmartTag worden achterhaald.

Samsung heeft daarvoor een zoeknetwerk gemaakt waar 700 miljoen Samsung Galaxy-apparaten aan kunnen meedoen: SmartThings Find. Komt een voorbijganger met een Galaxy-telefoon langs een verloren SmartTag, wordt de locatie aan de eigenaar doorgegeven. Dat gebeurt versleuteld, met een code die elk kwartier verandert.

Scannen op stiekeme SmartTags

Toch is een andere vorm van privacyschending mogelijk. Iemand zou een SmartTag bij een ander in zijn tas of jas kunnen doen, om ongemerkt in de gaten te houden waar die persoon naartoe gaat. Om dat te voorkomen voegt Samsung volgende week een scanfunctie toe aan zijn SmartThings Find-app. De functie brengt alle SmartTags in de omgeving in kaart. Zitten er vreemde tags bij, dan krijgt de gebruiker dat te zien.

70 miljoen apparaten

Sinds de introductie van SmartThings Find in oktober 2020, zijn er ruim 70 miljoen Samsung-gadgets als zogenoemd helper-apparaat aangemeld. Zo'n helper-apparaat maakt deel uit van het zoeknetwerk, en geeft de locatie van verloren SmartTags, oordopjes en meer gadgets door aan de eigenaar. In totaal zijn er volgens Samsung 700 miljoen apparaten die zich op dat netwerk kunnen aansluiten.

Zoek Mijn-app van Apple

Apple gaf zijn vergelijkbare Zoek mijn-netwerk onlangs een update waardoor dat vergelijkbare eigenschappen kreeg. Gebruikers kunnen daar naast Apple-apparaten ook zaken als e-bikes mee terugvinden.

Review: Samsung SmartTag