Specialized Como SL 5.0
E-bikes city

Specialized Como SL 5.0

31-03-2021 23:31 Laatste update: 03-06-2021 15:30

Specialized Como SL 5.0 is een slimme, praktisch ontworpen elektrische stadsfiets met de meest natuurlijke trapondersteuning die we tot nu toe testten.

De Vado van Specialized haalde al eerder onze Bright Stuff-koopgids. We vonden het één van de beste e-bikes die we ooit hadden getest, maar de Vado is wel duidelijk gericht op de wat sportievere fietser. Met de Como SL 5.0 brengt Specialized alle voordelen van de Vado naar de stadsfietser.

De Como heeft dezelfde door Specialized zelf ontworpen SL-middenmotor: Super Light. De ondersteuning is de meest natuurlijke die we tot nu toe testten: fiets langzaam en je schiet niet meteen vooruit, maar toch voelt de ondersteuning altijd als een fijne wind mee. Op topsnelheid voel je de ondersteuning ook niet plots stokken, zoals bij veel andere e-bikes.

Wie dat wil kan in de bijbehorende app de trapondersteuning naar wens aanpassen. De 320Wh-accu is goed voor tussen de 40 tot 100 km actieradius. Met de extra optionele 160Wh Range Extender ter grootte van een Bidon kan je de actieradius nog eens 50 procent oprekken.

Is de accu onverhoopt toch leeg, is de Como ook prima te gebruiken als normale fiets. De SL-middenmotor geeft een verwaarloosbare hoeveelheid weerstand. Met 21,5 kilo heeft de fiets een vrij doorsnee gewicht, al is hij wel te zwaar om een paar trappen op te tillen. Voor kort optillen zit er dan wel weer een handig handvat rond het middelpunt van de fiets.

Punten waarop de Como praktischer en meer stads is dan de Vado zijn de onderhoudsarme Gates-tandriem en de Shimano Alfine-versnellingsnaaf met 8 versnellingen. De mand voorop kan tot 15 kilo dragen, het bagagerek aan elke kant nog eens 10 kilo. Ook is het frame unisex met een lage instap, en zit je dankzij het hoge stuur rechtop. Verlichting is ingebouwd en alle remsnoeren zijn fraai in het frame weggewerkt.

De Specialized Como SL 5.0 is er in de kleuren knalgeel, donkergrijs en zilver. De fiets kost 3999 euro.

Kijk ook onze videoreview.

Pluspunten:Minpunten:
  • Geweldige trapondersteuning
  • Ook leeg nog volledig bruikbaar
  • Strak, praktisch ontwerp
  • Onderhoudsarme ketting en versnellingen
  • Prima actieradius
  • Hoge prijs
  • Hinderlijk lang spatbord voor

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Kijk ook: de verschillen tussen e-bikes