facebook huis foto huizen verwijderen privacy veiligheid makelaar
Huisregels Facebook

Facebook verwijdert foto's van huizen als eigenaren dat willen

26 april 2021 om 15:47
Laatste update: 26 april 2021 om 15:52

Het doen en laten van Facebook bij het verwijderen van berichten is vaak onduidelijk. Het bedrijf licht nu een tipje van de sluier op over één onderwerp: iedereen die dat wil kan een foto of bericht laten verwijderen waar zijn of haar huis op te zien is.

Dat zegt een jurist van Facebook tegen The New York Times. Facebook doet de uitspraak in het licht van een nieuwsartikel van de tabloid de New York Post, dat regelmatig artikelen wijdt aan vastgoedaankopen van beroemdheden. Een recent artikel van de krant werd om precies die reden van Facebook verwijderd: het huis van de eigenaar was op de bijbehorende foto te zien.

Facebook heeft de regel in het leven geroepen om de privacy en veiligheid van gebruikers te beschermen. Als iemand een foto van iemands huis online zet met de naam van de bewoner erbij, is het beleid om het bericht te verwijderen als de bewoner daar om vraagt.

Het maakt voor Facebook niet uit of de foto zomaar door een gebruiker online is gezet, of door een nieuwsmedium met een nieuwswaardige aanleiding.

'Facebook speelt hoofdredacteur'

Dat beleid is tegen het zere been van veel media en uitgevers, die vinden dat Facebook zich bemoeit met redactionele keuzes met ondoorzichtige regels. Bovendien houdt Facebook geen centraal register bij van artikelen die op grond van de huizenregel zijn verwijderd.

"Dit beleid verkiest in dit geval veiligheid en privacy, en de handhaving laat zien hoe moeilijk zulke compromissen kunnen zijn", zegt Facebook communicatie-topman Tucker Bounds. Hij verwijst naar het Oversight Board, een onafhankelijk adviesorgaan dat Facebook vorig jaar heeft opgericht. De groep externe experts buigt zich over beslissingen van Facebook: zijn ze terecht en worden ze eerlijk toegepast? Onlangs kwam er nog een uitspraak van de raad over het Zwarte Piet-verbod.