Beste eerste kwartaal ooit voor Apple: iPhones en Macs erg gewild
Apple-cijfers

Beste eerste kwartaal ooit voor Apple: iPhones en Macs erg gewild

28-04-2021 21:16 Laatste update: 29-04-2021 10:47

Apple heeft in de eerste drie maanden van dit jaar veel meer omzet gehaald dan in die periode vorig jaar. Vooral de sterke verkopen van de iPhones en Macs droegen daar aan bij, maar ook alle andere bedrijfsonderdelen deden het beter.

Dat maakte Apple vanavond bekend. Ook het vorige kwartaal liet Apple al sterke groei zien door de introductie van de iPhone 12's. Toen werd een recordomzet van 111,4 miljard dollar in de boeken gezet. Dat was dit kwartaal, traditiegetrouw minder dan het feestdagenkwartaal, 89,6 miljard dollar.

Daarmee deed Apple het niet alleen veel beter dan de verwachtingen in de markt, maar ook veel beter dan het bedrijf ooit heeft gepresteerd in het eerste kwartaal. Tot nu toe had Apple in zo'n kwartaal nooit meer dan 65 miljard dollar verdiend.

iPhone 12

De sterke iPhone-verkopen, goed voor een omzet van net geen 48 miljard dollar, worden onder meer veroorzaakt door de populariteit van de iPhone 12, de eerste iPhone met ondersteuning voor de snelle 5G-netwerken. Veel mensen hebben daarop gewacht voor ze een nieuwe iPhone kochten.

'Geen last van chiptekort'

Ook de verkopen van de Mac-computers stegen hard, met 70 procent. Door het thuiswerken werden er nog altijd veel meer computers verkocht. Ook de introductie van Macs met door Apple ontworpen chips zorgde volgens Apple-topman Tim Cook voor extra vraag.

Cook liet weten dat zijn bedrijf geen last heeft gehad van leveringsproblemen door het wereldwijde chiptekort. De topman wijt dat aan de expertise die Apple heeft op het gebied van de toeleveringsketen. Apple koopt grote hoeveelheden chips en andere componenten als buffer om tekorten op te vangen. Bovendien is Apple voor veel van zijn leveranciers een dermate belangrijke klant, dat het bedrijf voorrang krijgt. 

Apple verwacht dat iPads en MacBooks dit kwartaal wel geraakt zullen worden door chiptekorten. Het gaat dan vooral om tekorten van oudere chips: niet de processor maar juist de chip die de batterijtoevoer regelt, of de verbinding met het beeldscherm. Apple heeft niet gezegd welke chips schaars zijn, wel dat het verkopen komend kwartaal 3 tot 4 miljard dollar lager kunnen uitvallen door de tekorten.
 

Diensten

De dienstentak, waar onder meer Apple Music en Apple TV+ onder vallen maar ook de inkomsten uit de App Store, groeide opnieuw. Analisten kijken al tijden naar dit bedrijfsonderdeel als verdere groeimotor voor Apple. De toename hier was maar ruim een kwart. Wel groeide het aantal abonnees van Apples diensten naar 660 miljoen, van 620 miljoen eind vorig jaar.

China

Verder gingen ook de verkopen in China hard omhoog. Vorig jaar was dat land al in de ban van de coronapandemie en werd er aanmerkelijk minder gewinkeld rondom Chinees Nieuwjaar. Dat gebeurde dit jaar wel en de regio Groot-China, waar ook Hongkong en Taiwan onder vallen, was goed voor 17,7 miljard dollar aan omzet, 87,5 procent meer dan een jaar eerder. Noord- en Zuid-Amerika blijven Apples grootste markt, gevolgd door Europa. In die gebieden was de groei echter minder sterk.

Deze week verscheen ook de nieuwe iOS-update:

Aandelen

Apple zette een nettowinst van 23,6 miljard dollar in de boeken. Vorig jaar was dat in het eerste kwartaal nog de helft: 11,2 miljard. De iPhone-maker kondigde verder aan voor 90 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen om de aandeelhouders te belonen. In het afgelopen jaar werd het aandeel Apple al 93 procent meer waard. In 2021 presteert Apple slechter dan de markt met een koerswinst van 3,9 procent.