Locatie-tracker

Zorgen over stalking via AirTags ondanks maatregelen Apple

© Apple

apple airtags airtag kopen iphone volgen vinden stalken
30 april om 15:13
Laatste update: 30 april om 15:13

Hoewel Apple in zijn AirTags-zoeksysteem maatregelen om stalking te voorkomen heeft ingebouwd, vrezen experts dat die stappen onvoldoende zijn.

Apple kondigde vorige week zijn AirTags aan: bluetooth-zoeklabels waarmee gebruikers bijvoorbeeld makkelijk hun sleutelbos kunnen vinden. Als AirTags niet bij de eigenaar in de buurt zijn, kan de locatie worden doorgegeven door iPhones in de buurt, zonder dat de eigenaar dat merkt. Handig, maar ook een potentieel risico. Een kwaadwillende zou een AirTag in iemands jaszak kunnen doen om ongemerkt bij te houden waar diegene zoal naar toe gaat.

Apple heeft daar aan gedacht en om dat te voorkomen, krijgen iPhone-gebruikers die ongemerkt andermans AirTag meedragen een seintje. Dat seintje komt als de iPhone-gebruiker met een onbekende AirTag thuiskomt, of op een plek waar hij of zij vaak is. Ook begint de AirTag na drie dagen te piepen, zodat ook mensen zonder iPhone de tracker zullen opmerken.

Huiselijk geweld

De Amerikaanse non-profitorganisatie National Network to End Domestic Violence (NNEDV) vreest misbruik van de AirTag, ondanks de maatregelen van Apple. Dat meldt Fast Company. De organisatie stelt een situatie voor in een gewelddadige relatie, waarbij partners in hetzelfde huis wonen.

Als de misbruikte persoon Android gebruikt en de misbruiker wil hem of haar volgen via een AirTag, zullen de maatregelen van Apple niet helpen, denkt de organisatie. De AirTag zal pas na drie dagen een geluid afspelen, wat de misbruikende partner ruimschoots de tijd geeft om de AirTag thuis steeds opnieuw weer te verbinden.

Samenwerken met Google

"Apple denkt aan een dreigingsmodel waarbij de stalker een passant op staat is, een vreemdeling. Maar wat als het de persoon is waar je elke dag bij thuiskomt", vraagt Corbin Streett, tech-veiligheidsspecialist bij NNEDV. Streett stelt voor dat Apple met Google samenwerkt aan een gezamenlijk systeem om AirTag-stalking tegen te gaan.

Samsung kondigde vorige week ook stappen aan om misbruik met zijn SmartTags te voorkomen. De stappen lijken op die van Apple, maar gebruikers met een Samsung-telefoon kunnen actief in hun buurt scannen naar onbekende SmartTags.

Bekijk ook: