© Roy Gilsing

apple opvouwbare iPhone 8 inch 2023
'Grootste winnaar'

'Apple komt in 2023 met 8-inch opvouwbare iPhone'

3 mei 2021 om 12:58
Laatste update: 3 mei 2021 om 13:01

Apple zou in 2023 met zijn eerste iPhone met opvouwbaar scherm op de markt komen. Het apparaat zou 8 inch worden en Apple zou groot willen inzetten op de gadget.

Dat zegt de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo, meldt 9to5Mac. Er gaan al langer geruchten over een opvouwbare iPhone, een apparaat waar Apple zich in tegenstelling tot concurrenten als Samsung en Huawei nog niet aan heeft gewaagd. Volgens Kuo heeft Apple deals gemaakt met Samsung voor zowel de beeldschermen als de beeldaansturing van de vouwbare iPhones.

De opvouwbare iPhone zou een 8-inch scherm krijgen met QHD+-resolutie, die afhankelijk van de beeldverhouding ongeveer 3200 × 1800 pixels telt. Apple vraagt in zijn planningsaanvraag aan Samsung volgens Kuo om een vrij grote capaciteit.

15 tot 20 miljoen stuks

Apple zou uitgaan van 15 tot 20 miljoen verscheepte vouw-iPhones in 2023. Dat is fors: marktonderzoeker Counterpoint voorspelde onlangs dat het aantal verscheepte vouwbare telefoons eind 2022 in totaal op 18 miljoen ligt. In 2020 lag dat aantal volgens de onderzoeker nog op 2,8 miljoen stuks. De eerste populaire vouwbare telefoon was de Galaxy Fold van Samsung, die begin 2019 verscheen.

Kuo verwacht dat Apple groots gaat inzetten op de vouwbare iPhone, en voorspelt dat Apple 'de grote winnaar' van het vouwbare segment zal worden. "We voorspellen dat vouwbare apparaten de grenzen tussen smartphones, tablets en laptops in de toekomst doen vervangen. Met zijn ecosysteem en voordelen op gebied van apparaatontwerp zal Apple de grootste winnaar zijn van de nieuwe vouwbare ontwerptrend", aldus Kuo.

Apple zou volgens Kuo inzetten op touchscreentechniek 'silver nanowire'. Die techniek wordt nu al gebruikt in Apple's HomePod-speakers, maar zou geschikt zijn voor schermen met meerdere vouwen.