© Budrul Chukrut/SOPA Images via ZUMA Wire

Xiaomi geschrapt van zwarte lijst VS

Reclame voor smartphones van Xiaomi in Hongkong.

Chinese techreus

Xiaomi geschrapt van zwarte lijst VS

12-05-2021 09:43 Laatste update: 09:54

De grote Chinese gadgetfabrikant Xiaomi wordt weer van een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Defensie afgehaald.

Het Chinese bedrijf was daar begin dit jaar onder de regering-Trump opgezet omdat het te nauwe banden met het Chinese leger zou hebben. Xiaomi ontkende dat won in maart een zaak bij een Amerikaanse rechter. Inmiddels blijkt uit een juridisch document dat Xiaomi en het Pentagon hun geschil verder schikken.

Door de ban zouden Amerikaanse investeringen in Xiaomi-producten aan banden worden gelegd. Xiaomi, dat met zeven andere bedrijven op de zwarte lijst was geplaatst, was het niet eens met de beslissing van de Verenigde Staten en spande een rechtszaak aan. Bij een Amerikaanse rechter kreeg de smartphonemaker al gedaan dat de ban tijdelijk moest worden opgeschort omdat de wijze waarop de beslissing was genomen "zeer gebrekkig" was.

Het aandeel Xiaomi schoot 6 procent omhoog op de beurs in Hongkong toen het nieuws bekend werd.

Xiaomi profiteerde afgelopen jaar van de sancties van de VS tegen de Chinese concurrent Huawei en is inmiddels de nummer 3 op de markt van smartphones, achter Samsung en Apple.

Over het succes van Xiaomi: