Muziek streamen

Apple Music vanaf juni in hoogste kwaliteit zonder meerprijs

17 mei 2021 om 13:55
Laatste update: 17 mei 2021 om 16:14

Apple biedt abonnees op zijn Spotify-concurrent Apple Music vanaf juni muziek in de hoge lossless-audiokwaliteit zonder meerkosten. Ook is een groeiend aanbod muziek straks te luisteren in Dolby Atmos, wat een ruimtelijk geluid geeft.

De nieuwe functies zijn vanaf juni beschikbaar voor alle Apple Music-abonnees, maakt Apple bekend. Dan zullen ruim 75 miljoen nummers op de muziekdienst beschikbaar zijn in lossless-kwaliteit: muziek in een veel hogere kwaliteit dan doorsnee streaming muziek. Apple gebruikt zijn eigen standaard ALAC (Apple Lossless Audio Codec) 'om te zorgen dat abonnees precies hetzelfde horen als wat de artiest in de studio heeft gemaakt'.

Het is uitzonderlijk dat Apple geen meerprijs rekent voor muziek in hogere kwaliteit. Concurrent Tidal doet dat wel, en Spotify kondigde onlangs een abonnement met hogere geluidskwaliteit aan. Daarbij sprak het bedrijf van een los abonnement, dat eerst in een klein aantal landen getest zou worden. Het is nog niet bekend of Spotify een meerprijs rekent voor de hogere kwaliteit. Amazon Music kondigde vandaag ook aan dat het zijn meerprijs voor lossless-kwaliteit schrapt.

Ruimtelijk geluid met Dolby Atmos

Naast lossless-kwaliteit biedt Apple Music vanaf juni ook ruimtelijk geluid via Dolby Atmos. Met geschikte oordoppen of koptelefoon kan muziek dan worden geluisterd alsof het rondom de gebruiker wordt afgespeeld, in plaats van via regulier stereo-geluid. In eerste instantie zal ruimtelijk geluid beschikbaar zijn voor 'duizenden nummers', maar dat aantal wordt volgens Apple steeds uitgebreid.

Ruimtelijk geluid was al beschikbaar in films en series met Dolby Atmos op verschillende streamingdiensten. Muziek met ruimtelijk geluid is volgens Apple te beluisteren op alle AirPods en alle Beats-koptelefoons met W1- of H1-chip. Ook is de ruimtelijke muziek te luisteren via de speakers van recente iPhones, iPads en Macs.

Lossless-kwaliteit Apple Music

De lossless-muziek van Apple Music begint straks bij cd-kwaliteit: van 16 bit op 44.1 kHz tot 24 bit op 48 kHz. Die kwaliteit wordt straks standaard afgespeeld op Apple-apparaten, gebruikers kunnen zelf instellen welke kwaliteit zij willen bij streamen of downloaden via mobiel of wifi.

Er komt ook een hoge-resolutie lossless-optie voor de audiofiel, in de kwaliteit 24 bit op 192 kHz – daarvoor is wel een externe digitaal-naar-analoog-omzetter (DAC) nodig.

AirPods 3?

Apple zou volgens een recent gerucht van plan zijn om deze week volledig vernieuwde AirPods 3 aan te kondigen. Die AirPods zouden lijken op de AirPods Pro, maar dan zonder de rubberen doppen die actieve ruisonderdrukking mogelijk maken. De huidige tweede generatie van de AirPods verscheen in het voorjaar van 2019.

Bright Review: AirPods Pro