Op geen Apple-product

Hoogste audiokwaliteit Apple Music niet te horen op AirPods

apple music lossless niet airpods pro max homepod
18 mei 2021 om 12:39
Laatste update: 18 mei 2021 om 12:39

De nieuwe hoge kwaliteit lossless-muziek van Apple Music kan niet worden beluisterd met AirPods-oordoppen, de AirPods Max-koptelefoon en ook niet met de HomePod-speakers.

Apple kondigde maandag de komst van twee nieuwe geluidsformaten in Apple Music aan. Eén daarvan is lossless, muziek in de hoogste kwaliteit zoals die in de studio door de artiest is opgenomen. Nu blijkt dat de huidige audio-producten van Apple geen van allen die hoge lossless-kwaliteit kunnen laten horen, zegt een woordvoerder van Apple tegen The Verge.

Bij de oordoppen AirPods en AirPods Pro komt dat door de bluetooth-verbinding: die is onvoldoende om lossless-muziek draadloos te streamen. De AirPods Max-koptelefoon van Apple kan met een Lightning-snoer op een iPhone of iPad worden aangesloten, maar ook dan wordt de lossless-muziek niet onveranderd doorgegeven. Het digitale lossless-signaal wordt omgezet naar analoog, dan weer naar digitaal. Daarmee gaat kwaliteit verloren en is geen sprake meer van lossless.

HomePod-speakers ook niet geschikt

De HomePod en HomePod Mini-speakers van Apple kunnen ook geen lossless-muziek afspelen, ondanks dat deze net als iPhone en iPads een eigen wifi-verbinding hebben. Om lossless-muziek via Apple Music te luisteren hebben gebruikers bedrade speakers op een bedrade koptelefoon nodig. Voor de hoogste kwaliteit hi-res lossless is zelfs een externe DAC-converter nodig.

Ruimtelijk geluid via Dolby Atmos is wel te gebruiken met zowel AirPods, AirPods Pro, AirPods Max als de HomePod-speakers. Ruimtelijk geluid is volgens Apple de volgende stap na stereogeluid. In plaats van twee geluidskanalen zijn straks vele kanalen te horen in geschikte Apple Music-nummers. Dat moet klinken alsof de muziek rondom de luisteraar wordt afgespeeld.

Zowel ruimtelijk geluid als lossless-muziek worden vanaf juni zonder meerprijs toegevoegd voor alle Apple Music-abonnees.

AirPods Max: waarom is de Apple-koptelefoon zo duur?