© Google

Google en Samsung voegen systemen voor slimme horloges samen
Wear OS + Tizen

Google en Samsung voegen systemen voor slimme horloges samen

19-05-2021 10:24 Laatste update: 11:14

Google en Samsung voegen hun besturingssystemen voor slimme horloges samen. Google Wear OS en Samsung Tizen gaan samen verder als 'Wear'.

Het samenvoegen van de platforms biedt volgens Google drie voordelen. Apps op het nieuwe platform starten tot 30 procent sneller op dan voorheen, met soepelere animaties. Er is straks ook toegang tot meer apps: ontwikkelaars hoeven hun aandacht niet meer te verdelen over twee populaire horloge-systemen.

De batterijduur is volgens Google ook fors verbeterd voor het nieuwe Wear. Er wordt beter gebruikgemaakt van zuinige hardware en processen op de achtergrond zijn verbeterd. Slimme horloges kunnen daarom gedurende de hele dag de hartslagsensor inschakelen, 's nachts de slaap van de gebruiker in kaart brengen en dan genoeg energie overhouden voor de volgende dag.

Horloges blijven onderscheidend

Google belooft daarnaast een grotere selectie apps en wijzerplaten dan ooit. Spotify komt bijvoorbeeld met een nieuwe app voor Wear, waarbij muziek op het horloge kan worden opgeslagen. Het bedienen van de slimme horloges wordt ook makkelijker, met de mogelijkheid om makkelijk tussen apps te bladeren of snel te wisselen tussen twee apps met een knop op de rand van het horloges.

Het samenvoegen van de platforms betekent niet dat elk Wear-horloge hetzelfde wordt. Net als bij Android voor telefoons kunnen makers van horloges hun eigen gebruikerservaring bovenop het platform bouwen. Zo houden horloges van Samsung de komende tijd bijvoorbeeld de draairing rond het scherm apps mee te bedienen, meldt Wired.

Voor nieuwe horloges

Het nieuwe, samengevoegde besturingssysteem lijkt vooral gericht op nieuwe smartwatches, niet op bestaande. Samsungs volgende smartwatch zal draaien op het nieuwe Wear en ook nieuwe horloges van Fitbit zullen het nieuwe platform gebruiken. Fitbit werd onlangs door Google overgenomen.

Bestaande Samsung-horloges met Tizen krijgen drie jaar aan software-updates, en Samsung komt met een manier om gezondheidsdata over te zetten naar het nieuwe platform.

Apple Watch SE en Series 6