Drones

Drone vervoert medicijnen en bloed tussen Meppel en Zwolle

medische drone drones medicijnen Zwolle Meppel
21 mei om 12:25
Laatste update: 21 mei om 15:25

Tussen de locaties Meppel en Zwolle van ziekenhuis Isala zijn de eerste trajectvluchten met een medische drone uitgevoerd.

Het Isala Ziekenhuis stelt dat met drones bloed, medicijnen en monsters snel op de bestemming kunnen worden afgeleverd en dat vervoer door de lucht sneller, schoner en veiliger is dan over de weg.

De komende maanden volgen meer trajectvluchten voor medisch spoedtransport per drone. De vliegoperatie wordt uitgevoerd door de ANWB. Die heeft voor deze vluchten een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport gekregen.

"Vervoer per drone is in spoedsituaties een perfecte oplossing. Ook kan het concentreren van complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken op één locatie efficiënter zijn", aldus Isala. 

Zestien kilometer

Bij de eerste trajectvluchten is een aantal keren heen en weer gevlogen over een afstand van 16 kilometer tussen Meppel en Zwolle. Isala meldde dat het voor het eerst in Nederland is dat een medische drone buiten zicht over zo’n lange afstand vloog boven dunbevolkt gebied.

De drone vloog tussen het Isala ziekenhuis nieuwbouw Meppel en een weiland ten noorden van Zwolle. In de toekomst moet de drone rechtstreeks vliegen tussen de Isala-locaties Meppel en Zwolle. Isala: "De snelheid van dronetransport moet de zorg en service naar de patiënt verbeteren. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden."

Ook in andere landen wordt geëxperimenteerd met het vervoeren van medicijnen en testkits met drones.

Getest: de nieuwe DJI-drone