Tests met medische drones tussen Rotterdam en Zeeland
Drones

Tests met medische drones tussen Rotterdam en Zeeland

27 mei om 15:16
Laatste update: 27 mei om 15:17

Tussen Zeeland en het Erasmus MC in Rotterdam gaan in de toekomst mogelijk medische drones vliegen. Om te onderzoeken wat daar voor nodig is, gaan de betrokken organisaties binnenkort testvluchten uitvoeren.

De testvluchten met de medische drones beginnen op een kortere afstand, tussen Rhoon en Oud-Beijerland. De ANWB en PostNL voeren de proef samen uit, in opdracht van het Erasmus MC en bloedbank Sanquin.

Met drones kunnen bloed en medicijnen een stuk sneller ter plaatse worden gebracht dan over de weg. Juist in Zeeland kan dat van pas komen. De provincie telt zelf niet veel ziekenhuizen en als het lekker weer is, slibben de tweebaanswegen in de provincie al snel dicht. "Als elke seconde telt, kunnen files en drukte op de weg ernstige gevolgen hebben", aldus de organisaties. Bijkomend voordeel is dat drones ook duurzamer zijn dan vervoer over de weg.

De vluchten worden "in nauw overleg" met Luchtverkeersleiding Nederland uitgevoerd. Tijdens de eerste testvluchten hebben ze nog geen medische spullen aan boord. 

Ook drone-proef tussen Meppel en Zwolle

De ANWB begon eerder al een test met medische drones tussen Meppel en Zwolle, in opdracht van ziekenhuis Isala. De ervaringen tot nu toe zijn positief. "Door op meerdere trajecten te ontwikkelen bouwen we kennis op die nodig is om in de toekomst voor heel medisch Nederland te kunnen gaan vliegen", laten de ANWB en Sanquin weten.

Drones inpassen in luchtverkeer

Voordat medische drones reguliere vluchten zullen uitvoeren boven Nederland, moeten nog diverse stappen worden gezet. "De techniek zal verder doorontwikkeld worden en de drones moeten veilig ingepast worden in het overige luchtverkeer. Ook moet de regelgeving nog verder ontwikkeld worden."

Uit proeven is al wel duidelijk geworden dat het lukt om bloed op de juiste temperatuur te vervoeren per drone. Tot en met juli worden in de nieuwe proef zo'n acht testvluchten gemaakt.

Getest: de nieuwe DJI-drone