Huawei komt in juni met eigen Android-alternatief voor smartphones
Harmony OS

Huawei komt in juni met eigen Android-alternatief voor smartphones

25-05-2021 13:30 Laatste update: 13:34

Huawei presenteert op 2 juni het besturingssysteem Harmony OS, zijn alternatief voor Android. Huawei-oprichter Ren Zhengfei zou zijn personeel aansporen meer in te zetten op software, nu de verkoop van hardware fors is gedaald door de handelssancties van de VS.

Huawei lanceert Harmony OS in juni, bevestigt het bedrijf tegenover de Global Times na meerdere geruchten. Met die stap wil Huawei weg van zijn afhankelijkheid van Android. Sinds halverwege 2019 is het voor Huawei door Amerikaanse handelssancties niet meer mogelijk om nieuwe telefoons te leveren met een volledige versie van Android.

Topman Ren Zhengfei roept personeel in een interne memo op om zich meer te richten op het maken van software, meldt Reuters. Die stap is volgens de topman belangrijk, omdat software "buiten de controle van de Verenigde Staten ligt, zodat we een grotere onafhankelijkheid en autonomie hebben", aldus Ren.

VS buitensluiten

Huawei is van plan zich met die eigen software vooral te richten op markten buiten de VS. "Als we Europa domineren en Azië en Afrika en als de normen van de VS niet overeenkomen met de onze, dan laten we ze ons territorium niet in", aldus Ren.

Makkelijk zal het niet zijn om een plekje te veroveren naast Android en iOS in een verzadigde smartphonemarkt. Eerdere concurrenten van Google en Apple hebben het niet gered.

Huawei werd in 2019 op een zwarte lijst geplaatst door de toenmalige Amerikaanse president Trump. Die vreesde onder meer te nauwe banden tussen Huawei en de Chinese overheid. Door de handelsrestricties mag Huawei geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven. Daar valt ook Android-maker Google onder. Hoewel Android opensource is, beheert Google cruciale diensten als appwinkel Play Store.

Marktaandeel verdampt

Huawei kan door de handelssancties praktisch gezien al bijna twee jaar geen smartphones met volledig besturingssysteem leveren. Dat is terug te zien in de cijfers: Huawei streed twee jaar terug nog met Samsung om de eerste plaats op de smartphonemarkt. Afgelopen kwartaal was Huawei nog maar goed voor 4 procent van de verkochte smartphones. Andere Chinese merken, zoals Xiaomi en Oppo, hebben geprofiteerd van de neergang van Huawei en veroverden meer marktaandeel. 

5G-netwerken

De andere belangrijke tak van Huawei, die voor netwerkapparatuur, ligt ook onder vuur. Wegens hetzelfde wantrouwen willen veel westerse landen geen apparatuur van Huawei in hun nieuwe 5G-netwerken. In Nederland is Huawei nog wel welkom, maar naar verluidt niet meer in de kern van netwerken.

De beste smartphones in elke prijsklasse: