Rusland eist lokale opslag data Russische gebruikers Facebook en Twitter
Internet in Rusland

Rusland eist lokale opslag data Russische gebruikers Facebook en Twitter

26-05-2021 10:01 Laatste update: 14:06

De Russische internettoezichthouder waarschuwt socialmediabedrijven zoals Facebook en Twitter dat ze vanaf 1 juli databases met alle Russische gebruikers op Russische servers moeten hebben.

De Russische toezichthouder Roskomnadzor maakte vandaag bekend dat socialemediabedrijven vanaf 1 juli data van alle Russische gebruikers moeten opslaan op servers in Rusland. Als de techbedrijven zich niet aan de nieuwe regel houden, kunnen ze boetes tot 18 miljoen roebels (ruim 2 ton) krijgen.

Het is de zoveelste van een serie maatregelen waarmee de Russische overheid meer toezicht wil kunnen houden op internet in het land. Onder meer Apple, Samsung, PayPal en nog 600 buitenlandse bedrijven hebben al lokale opslag van gebruikersgegevens in Rusland, schrijft persbureau Interfax. 

Sinds kort wordt Microsofts LinkedIn in Rusland geblokkeerd nadat een rechtbank oordeelde dat het in strijd handelde met de regel voor gegevensopslag. Volgens de Russische wet moeten alle gegevens over Russische burgers in het land zelf worden opgeslagen.

Lokale kantoren

Rusland is ook al langer bezig met nieuwe wetgeving die buitenlandse techbedrijven moet verplichten om kantoren in Rusland te openen. Als ze dat niet doen kunnen ze onder meer een verbod op advertenties krijgen. Advertenties zijn voor sociale media de belangrijkste inkomstenbron.

Boetes Facebook en Google

Russische rechters hebben Facebook en Google dinsdag ook boetes opgelegd omdat ze weigerden berichten of beeldmateriaal te verwijderen die volgens Rusland illegaal zijn. Google kreeg drie boetes van in totaal 6 miljoen roebel (67.000 euro). Volgens het Russische persbureau Interfax moet Facebook 26 miljoen roebel (3,9 miljoen euro) betalen.

De gewraakte posts zouden jongeren begin dit jaar ertoe hebben aangezet mee te doen aan protesten tegen de gevangenschap van Kremlin-criticus en oppositieleider Aleksej Navalni. Volgens de Russische autoriteiten was de inhoud van die berichten illegaal.

Twitter eerder al aangepakt

Rusland dreigde Google en Facebook ook op andere manieren te straffen als ze geen gehoor geven aan de oproep om bepaalde berichten te verwijderen. De Russische communicatie-autoriteit zou de werking van hun apps en sites kunnen vertragen. Eerder werd Twitter in Rusland al trager gemaakt als straf voor het laten staan van illegaal geachte berichten.

Navalni

In de eerste maanden van dit jaar gingen veel Russen de straat op om de vrijlating van Navalni te eisen. Hij zit sinds begin dit jaar 2,5 jaar vast vanwege een fraudezaak die volgens hemzelf politiek gemotiveerd is. Hij werd naar een strafkamp gebracht nadat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating had geschonden met zijn verblijf in Duitsland. Daar werd de oppositieleider maandenlang behandeld voor een vergiftiging die hij toeschreef aan het Kremlin.

Kijk ook: iOS-apps kunnen je niet meer volgen