likes verbergen like uitzetten instagram insta facebook
Eén zorg minder

Instagram en Facebook laten je voortaan likes verbergen

26 mei om 14:49
Laatste update: 26 mei om 16:30

Alle gebruikers van Instagram en Facebook krijgen de mogelijkheid om de aantallen likes te verbergen. De functie moet handmatig worden aangezet in de instellingen.

Facebook heeft aangekondigd dat alle gebruikers van zowel Facebook als Instagram voortaan de optie krijgen om het aantal vind-ik-leuks bij berichten te verbergen. Ze kunnen ervoor kiezen om het aantal likes bij hun eigen berichten niet meer te zien of ook de like-aantallen bij berichten van anderen te verbergen. Ook is het mogelijk per bericht, zowel tijdens de publicatie als achteraf, het like-aantal te verbergen. 

Instagram deed al bijna twee jaar tests met het verbergen van de like-aantallen onder groepen gebruikers. Facebook besloot uiteindelijk de functie optioneel te maken: gebruikers moeten het handmatig aanzetten. "Het verbergen van de like-aantallen werd als prettig ervaren door sommigen, maar anderen vonden het juist storend, vooral omdat ze de like-aantallen gebruiken om een beeld te krijgen van wat er populair is. Daarom geven we je als gebruiker zelf de keuze", schrijft Instagram

Instellingen

De nieuwe optie verschijnt op Instagram in de instellingen onder 'Berichten'. Per post zijn de like-aantallen aan of uit te zetten via de extra bericht-instellingen onder de drie stipjes. Bij Facebook komt de optie te staan onder Instellingen > 'Voorkeuren voor nieuwsoverzicht'. 

Nog niet iedereen zit de nieuwe opties vandaag al. De uitrol van de nieuwe functie naar alle gebruikers wereldwijd duurt volgens Facebook 'enkele weken'.

Mentale druk

Het verbergen van de likes moet de mentale druk die sommige gebruikers van sociale media ervaren wegnemen. Daardoor hoeven ze zich minder zorgen te maken of hun berichten wel populair genoeg zijn. 

Facebook gaat ook een extern onderzoek financieren naar de invloed van sociale media op de gezondheid van gebruikers. Het bedrijf vraagt daarvoor onderzoeksvoorstellen van wetenschappers en non-profitorganisaties.