James Bond gered

Amazon 'redt' James Bond met overname filmstudio MGM

amazon mgm studios james bond no time to die
26 mei om 13:47
Laatste update: 26 mei om 16:30

Amazon neemt Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) over. Amazon betaalt bijna 8,5 miljard dollar (7 miljard euro) voor de filmstudio die bekend is van onder andere de James Bond-films.

Het bijna 100 jaar oude MGM kan volgens Amazon een belangrijke rol spelen bij de grote vraag naar streamingcontent. Het webwinkelconcern heeft met Prime Video al een van de grootste videostreamingdiensten wereldwijd. 

De overname is de grootste voor Amazon sinds 2017. Toen telde het techconcern 13,7 miljard dollar neer voor supermarktketen Whole Foods. Eerder maakte Amazon al wel bekend 11 miljard dollar te investeren in content voor zijn streamingdiensten voor video en muziek.

Streamingstrijd

Amazon kampt op de markt voor streamingdiensten met zware concurrentie. Het succes van nieuwe concurrenten als HBO Max en Disney+ dwong Amazon om meer in te zetten op zijn streamingdiensten.

James Bond, Rocky en The Handmaid's Tale

Amazon-topman Jeff Bezos heeft er nooit een geheim van gemaakt een grote deal te willen sluiten met een filmstudio van naam en faam. Met de aanschaf van MGM weet het bedrijf zich verzekerd van een overvloed aan materiaal waar uit kan worden geput. Naast James Bond is ook de filmreeks over boksicoon Rocky onderdeel van MGM. In totaal beschikt MGM over ruim 4000 films en 17 duizend tv-series en -programma's, waaronder Fargo en The Handmaid’s Tale. Amazon ziet ook veel kansen voor nieuwe producties.

Hedgefondsen

MGM was in handen van hedgefondsen waaronder Anchorage Capital Group. De filmstudio wordt al jaren gezien als overnameprooi, maar tot nu toe kwam het nooit tot een deal. Vorig jaar zouden nieuwe adviseurs zijn ingeschakeld om tot een verkoop te komen.

Getest: films kijken op een Samsung-beamer