Microsoft Surface Laptop 4 bright stuff koopgids review
Laptops voor werk

Microsoft Surface Laptop 4

1 mei om 15:01
Laatste update: 27 mei om 15:01

De Surface Laptop 4 is de nieuwste versie van een laptop die toch al weinig verbeterpunten had. Mooi strak ontwerp, touchscreen, fijn toetsenbord en prettig trackpad.

De 13,5 inch Microsoft Surface Laptop 4 lijkt sterk op zijn voorgangers. Logisch: de eerste Surface Laptop was al een vrijwel compromisloze laptop. Microsoft is daarmee echt de karrentrekker gebleken. In een landschap vol Windows-laptops met allerlei toeters en bellen had Microsoft zelf de essentie van een laptop: alles erop en eraan, maar niets te veel en heerlijk onopvallend. Veel laptopmakers hebben dat voorbeeld inmiddels gevolgd, maar het origineel blijft vooralsnog onovertroffen.

Tekenend voor de Surface-serie was altijd het gebruik van Alcantara, een soort suède-achtige bekleding rondom het toetsenbord en trackpad. Die versie is er nu nog steeds, maar Microsoft biedt de Surface Laptop ook in volledig aluminium uitvoering, in de kleuren platina en zwart. Ook erg fraai, en wellicht slimmer voor de onvoorzichtige laptopgebruiker. Microsoft heeft zijn best gedaan om ook bij de niet gestoffeerde uitvoering het sluiten van het scherm muisstil te laten verlopen.

Het toetsenbord is hetzelfde uitstekende model van de vorige Surface Laptops: fijne toetsaanslag, solide gevoel, vrij stil en het trackpad is lekker groot. Ook fijn: de Laptop 4 heeft usb-c, zowel voor data-overdracht als opladen. Thunderbolt 3 zit er helaas nog steeds niet in, echt een aandachtspunt. En laden kan via usb-c, maar gaat sneller met de bijgeleverde lader. Die is dan wel weer magnetisch, veilig voor struikelaars.

Qua processoren is er dit keer voor het eerst keuze elfde generatie Intel Core i5 of i7-chips en voor het eerst ook AMD Ryzen-chips. Microsoft belooft afhankelijk van de chip 16,5 tot 19 uur batterijduur. Voor het eerst is er nu ook keuze voor maximaal 32GB werkgeheugen. Het touchscreen heeft een ongewone 3:2-verhouding is dankzij een resolutie van 2256 × 1504 pixels loeischerp. De infraroodcamera maakt razendsnel inloggen mogelijk met Windows Hello.

De Surface Laptop 4 is er vanaf 1129 euro voor de 13,5 inch-uitvoering met 8 GB werkgeheugen, 256 GB opslag en i5-chip. De 15 inch-versie met Ryzen 7-chip is er vanaf 1449 euro. Een fijne gedachte: de SSD-opslag van de Surface Laptop 4 is verwisselbaar, een uitzondering bij huidige laptops.

Pluspunten:Minpunten:
  • Fraai, simpel, solide ontwerp
  • Prachtig scherp touchscreen
  • Uitstekend trackpad en toetsenbord
  • Prima accuduur (tot 19 uur)
  • Magnetisch laadsnoer
  • Verwisselbaar opslaggeheugen
  • Weinig aansluitingen
  • Wel usb-c, geen Thunderbolt
  • Maar twee kleuren in Nederland (wij willen blauw!)

Kijk bij Bright Stuff voor meer gadgets die wij aanraden.

Lees meer over:

Deel via