Huawei kondigt eerste tablets met eigen systeem HarmonyOS aan
Het Chinese techbedrijf Huawei heeft drie nieuwe MatePad-tablets aangekondigd. Het zijn de eerste tablets die werken met Huawei's nieuwe besturingssysteem Harmony OS, een Android-alternatief dat later ook naar telefoons komt.
Het gaat om een MatePad Pro van 12,6 inch, een kleiner model van 10,8 inch en de nieuwe MatePad 11. Huawei maakt hier voor het eerst in zijn tablets gebruik van een Snapdragon-chip van Qualcomm in plaats van zijn eigen Kirin-processoren.
Volgens The Verge, dat een nieuwe MatePad Pro in handen heeft, weet HarmonyOS niet te compenseren voor de ontbrekende Android-apps. Huawei's eigen appwinkel 'AppGallery' heeft wel meer eigen apps gekregen, maar het is bij lange na niet genoeg.
Bovendien probeerde de site of de nieuwe tablet gemakkelijk een Android APK-bestand, zoals WhatsApp, kon draaien. Dat bleek mogelijk, waardoor het vermoeden bestaat dat HarmonyOS in feite slechts een aanpassing is van Android.
OLED-scherm
De 12,6-inch editie heeft een helder oled-scherm met 1600 bij 2560 pixels en een 10.050 mAh-batterij. Volgens Huawei zou je daar 14 uur lang video mee kunnen kijken.
Er zitten drie camera's achterop, vier microfoons en acht speakers. Huawei maakte nog geen prijzen of verkoopdata bekend.
Nieuwe smartwatches
Naast de tablets kondigde Huawei ook twee nieuwe smartwatches aan, de Huawei Watch 3 en Watch 3 Pro. Ook die draaien op een versie van HarmonyOS, terwijl de Huawei-horloges voorheen werkten met Wear OS van Google. Volgens Huawei worden er afspraken gemaakt met appmakers om meer apps aan te bieden op de smartwatches.
Beide horloges hebben een 1,43 inch oled-schermpje met 60 hz-ververssnelheid en 1000 nits helderheid. Aan de zijkant zitten een draaiknopje en een drukknop. De Watch 3 heeft een accuduur van drie dagen, terwijl de Pro-versie het vijf dagen volhoudt.
De smartwatches worden vanaf eind juni verkocht. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.
Op zwarte lijst van de VS
Huawei heeft het sinds vorig jaar aan de stok met de Amerikaanse regering. Oud-president Donald Trump verdacht het Chinese bedrijf ervan te spioneren voor de Chinese overheid via zijn telecomapparatuur en zette Huawei op een zwarte lijst. Daar staat het bedrijf nog steeds op.
Daardoor mogen veel Amerikaanse bedrijven geen handel meer drijven met Huawei. Google trok dan ook afgelopen jaar de licentie voor Android in. Huawei mag alleen nog gebruik maken van de open source-variant van het besturingssysteem.
Daarom besloot het bedrijf zich meer te gaan richten op HarmonyOS als een eigen alternatief voor Android. HarmonyOS werkte tot nu toe onder meer op smart home-producten en tv's, maar moet later dit jaar ook beschikbaar komen op de eerste smartphones.