© Apple

Apple lekt zelf naam van nieuw smart home-systeem: homeOS
homeOS

Apple lekt zelf naam van nieuw smart home-systeem: homeOS

02-06-2021 14:39 Laatste update: 14:42

Apple zou werken aan een nieuw besturingssysteem voor slimme apparaten in huis, zoals speakers. Dat systeem zou homeOS gaan heten.

De naam homeOS is voor het eerst opgedoken in een nieuwe vacature van Apple voor een 'iOS-engineer voor Apple Music'. In de omschrijving van de baan staat twee keer 'homeOS' vermeld tussen de andere besturingssystemen van Apple.

Apple heeft al langer het systeem HomeKit voor het aansturen van apparaten in huis. Mogelijk is homeOS hiervan de nieuwe naam. Overigens gebruikte Microsoft de naam HomeOS tien jaar geleden al.

HomePod en Apple TV

Op smart home-gebied is Apple al langer actief met zijn eigen slimme speaker HomePod en de mediaspeler Apple TV, dat tvOS als eigen systeem heeft. De HomePod werkte eerst met het iPhone-systeem iOS, maar is tegenwoordig ook gebaseerd op tvOS.  

Bloomberg schreef onlangs dat Apple de teams die de Apple TV en de HomePod ontwikkelen heeft samengevoegd. Apple zou ook werken aan een nieuwe HomePod met een ingebouwde Apple TV en een camera, bijvoorbeeld voor videobellen op tv's. Met de combinatie van beide producten zou Apple meer voet aan de grond willen krijgen op de markt voor slimme speakers.

Tot nu toe heeft de HomePod een relatief klein marktaandeel gehaald. Eerder dit jaar stopte Apple met de productie van de normale versie van de HomePod, de kleine versie van de slimme speaker is nog wel te koop.

Apple-event WWDC

Apple houdt komende week het ontwikkelaarsevent WWDC, waarop het onder meer de grote updates van zijn besturingssystemen presenteert. Mogelijk vertelt Apple dan ook meer over de plannen rond smart home.

Apple is ook een van de partijen die meedoet aan de nieuwe smarthome-standaard Matter, dat ervoor moet zorgen dat tal van apparaten van verschillende merken goed met elkaar gaan samenwerken. 

Eerste indruk: de nieuwe Apple TV 4K