Apple past AirTags aan om risico op stalking te verkleinen
Eerder alarmpiepjes

Apple past AirTags aan om risico op stalking te verkleinen

04-06-2021 15:00 Laatste update: 15:02

Apple is begonnen met het updaten van zijn AirTags-zoeklabels, zodat ze sneller beginnen te piepen als ze ongemerkt met iemand anders meereizen. Dat moet zorgen over stalking wegnemen.

Apple introduceerde eind april zijn bluetooth-trackers AirTags. Daarmee kunnen gebruikers zaken als sleutels en tassen makkelijker terugvinden met hun iPhone. Er waren al snel privacyzorgen over de AirTags: experts vrezen dat de bluetooth-trackers gebruikt kunnen worden om ongemerkt mensen te volgen. Je zou stiekem een AirTag in iemands tas kunnen stoppen en daarna kunnen zien waar die persoon is.

Piepen na 8 tot 24 uur

Om die vorm van stalking tegen te gaan, had Apple al een alarm ingebouwd. AirTags die niet met hun eigen gekoppelde iPhone 'meereizen', gingen na drie dagen piepen. Dat was volgens critici veel te lang. Apple past die tijd nu aan, meldt CNET. AirTags die niet bij hun gekoppelde iPhone in de buurt zijn, gaan nu na 8 tot 24 uur piepen.

De precieze tijd zou willekeurig zijn, waardoor stalkers moeilijker kunnen inschatten hoe lang een stiekem geplaatste AirTag ongemerkt zal blijven.

Detectie-app voor Android

Een andere maatregel tegen misbruik van AirTags is een automatische melding op iPhones met een actuele iOS-versie. Die iPhones zoeken automatisch naar vreemde AirTags die meereizen, en geven dan een melding. Dat gebeurt al voordat de AirTag zelfstandig gaat piepen.

Android-eigenaren krijgen zo'n automatische melding niet, maar kunnen later dit jaar wel een detectie-app downloaden. Daarmee kunnen zij scannen naar meereizende AirTags en andere gadgets die gebruikmaken van het Zoek mijn-netwerk van Apple, zoals de zoeklabels van Chipolo.

Zoeknetwerk van actieve iPhones

Bedrijven als Chipolo en Tile maken al jaren vergelijkbare zoeklabels als de AirTag. Onderscheidende factor is het zoeknetwerk van Apple, dat bestaat uit het gros van alle actieve iPhones. Die zoeken automatisch naar de locatie van verloren AirTags en andere aangesloten gadgets. Daardoor is de locatie van die AirTags sneller en nauwkeuriger te volgen dan via voorgaande trackers.

Bekijk ook: Wat zijn de gevaren van de Apple AirTags?