Facebook blokkeert Trump nog minstens tot 2023
Sociale media

Facebook blokkeert Trump nog minstens tot 2023

04-06-2021 17:22 Laatste update: 17:55

Facebook doet Donald Trump nog minstens tot januari 2023 in de ban. De Amerikaanse ex-president kan begin 2023 weer toegang krijgen als hij geen 'gevaar voor de openbare veiligheid meer vormt'.

Facebook maakte de verlenging van de blokkade van Trump vanavond bekend. In januari 2023 zal Facebook de situatie opnieuw beoordelen. Trump kan zijn accounts terugkrijgen als hij zich aan de gestelde voorwaarden voldoet. "We zullen samen met experts bepalen of het gevaar voor de openbare veiligheid is afgenomen." Als er nog altijd een serieus gevaar is, zegt Facebook de ban opnieuw te verlengen. 

De periode van twee jaar is volgens Facebook nodig vanwege 'de ernst van de schending' en om 'een veilige periode na de opruiing toe te staan'. Ook is de lengte van de termijn 'significant genoeg om de heer Trump en anderen ervan te weerhouden dergelijke ernstige schendingen in de toekomst te plegen', aldus het bedrijf. Mocht Trump zijn account terugkrijgen, maar kort daarna weer de richtlijnen overtreden, dan kan hij weer verbannen worden.

"Dit is een belediging naar 75 miljoen Amerikaanse kiezers", reageerde Trump. "Facebook moet niet wegkomen met deze censuur. We zullen uiteindelijk winnen. Ons land kan deze misstanden niet meer aan."

Kritiek van toezichtraad

Facebook kwam met het nieuwe besluit na eerdere kritiek van zijn toezichtraad, die bestaat uit onder andere advocaten, journalisten en experts. Die raad stelde in mei dat Trump voorlopig zijn accounts op Facebook en Instagram niet hoefde terug te krijgen vanwege het risico op aanzetten tot geweld. Maar een schorsing voor onbepaalde tijd was volgens de Oversight Board 'ongepast', omdat Facebooks beleid te vaag en niet transparant genoeg zou zijn. Ook vond de raad dat het bedrijf zelf een besluit zou moeten nemen en de kwestie niet op de raad zou moeten afwentelen.

Facebook heeft ook bekendgemaakt dat er nieuwe regels zijn opgesteld voor uitzonderlijke gevallen, waar de schorsing van Trump onder valt. Ook komt het sociale netwerk met een nieuw waarschuwingssysteem, zodat 'gebruikers weten welke acties Facebook zal ondernemen als ze het beleid schenden'.

"Gezien de heftigheid van de omstandigheden die tot de schorsing van Trump hebben geleid, vinden wij dat zijn gedrag een ernstige schending van onze regels waren. Daarom hebben we hem de hoogste straf gegeven die mogelijk is volgens onze nieuwe regels", aldus Facebook-topman Nick Clegg.

Blokkade na bestorming Capitool

Trump werd op 7 januari dit jaar verbannen van Facebook, één dag nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd in een poging de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken. Toen Trump werd geblokkeerd, had hij 35 miljoen volgers op Facebook en 24 miljoen op Instagram. 

De ex-president is ook op Twitter en enkele andere grote platforms geblokkeerd. De verbanning op Twitter is waarschijnlijk definitief.

Waarom Facebook niet blij is met de iOS-update

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s