Sociale media

Trump klaagt bazen Facebook, Google en Twitter aan om 'censuur'

donald trump facebook twitter zuckerberg rechtszaak
7 juli om 15:23
Laatste update: 7 juli om 16:25

De Amerikaanse oud-president Donald Trump spant rechtszaken aan tegen Facebook-baas Mark Zuckerberg, Twitter-topman Jack Dorsey en Sundar Pichai, de ceo van Alphabet, het moederbedrijf van Google en YouTube.

Trump kondigde de juridische stappen aan tijdens een toespraak in New Jersey die live op YouTube werd uitgezonden. Hij klaagt zowel de techbedrijven als de topmannen aan. De rechtszaken zijn aangespannen bij een federale rechtbank in Florida. Trump wil onder andere schadevergoedingen afdwingen.

De ex-president ruziet al lange tijd met de grote techbedrijven over de vrijheid van meningsuiting. Volgens Trump maakt Big Tech zich schuldig aan 'censuur'.

Verbannen na bestorming Capitool

De oud-president is door Twitter helemaal verbannen. Facebook heeft hem tot minstens 2023 verwijderd en YouTube heeft de oud-president voor onbepaalde tijd een ban opgelegd.

De verbanningen volgden na de gewelddadige aanval op het Capitool op 6 januari door aanhangers van Trump.

Trump noemt zijn verbanning van de socialmedia-platforms "in strijd met de grondwet en on-Amerikaans". Hij herhaalde ook dat hij de juridische bescherming van techbedrijven wil inperken.

Collectieve rechtszaken

De juridische strijd wordt gesteund door het America First Policy Institute, een non-profitorganisatie die achter het beleid van Trump staat. Het zou gaan om collectieve rechtszaken, waarbij namens een grotere groep stappen worden ondernomen.

Facebook, Twitter en Alphabet hebben nog niet op de zaak gereageerd.

Gestopt met weblog

Sinds zijn verbanning van Twitter en Facebook heeft Trump moeite om grote groepen mensen te bereiken via internet. De oud-president stopte onlangs met een weblog omdat er te weinig bezoekers zouden zijn geweest.

Facebook kan je niet meer volgen op iOS