china ruimtestation Shenzhou
Aangekomen

China lanceert voor het eerst bemanning naar eigen ruimtestation

17 juni 2021 om 06:50
Laatste update: 17 juni 2021 om 14:17

China heeft de eerste drie bewoners naar zijn eerste echte ruimtestation gebracht. Ze zijn om 09.54 uur Nederlandse tijd met het ruimtevoertuig Shenzhou 12 aangekomen.

De drie taikonauten, zoals China de astronauten noemt, verblijven drie maanden in het ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis). Nog nooit zijn Chinezen zo lang aan een stuk in de ruimte geweest.

De vlucht werd geleid door Nie Haisheng (56) voor wie het de derde ruimtevlucht is. Hij is in gezelschap van Liu Boming (54) en Tang Hongbo (45).

Ruimtestation Tiangong

Het eerste onderdeel van het ruimtestation Tiangong was in april gelanceerd. Dat is een buis van bijna 17 meter lang en iets meer dan vier meter breed. Daar moeten de drie leven, eten, slapen, sporten, werken en onderzoek doen.

De bemanning gaat twee keer naar buiten voor een ruimtewandeling. De komende jaren moeten er nog twee andere onderdelen aan de eerste module worden gekoppeld.

Samenwerken met andere landen

China werkt in de ruimtevaart niet of nauwelijks samen met andere landen. Als het ruimtestation rond 2023 klaar is, kan daar wel wat verandering in komen. "In de nabije toekomst zullen we zowel Chinese als buitenlandse astronauten samen in het Chinese ruimtestation zien", liet een bestuurder van het Chinese ruimtevaartprogramma weten.

Tijdens de Koude Oorlog bood de Sovjet-Unie bondgenoten ruimtevluchten aan. Daardoor konden mensen uit bijvoorbeeld Oost-Duitsland, Bulgarije, Vietnam, Cuba, Afghanistan, Mongolië en Syrië de ruimte in.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: