© Lego

Eerste indruk: Lego Luigi maakt Lego Super Mario nog leuker

Lego Mario en Lego Luigi reageren op elkaar.

Bright Review

Eerste indruk: Lego Luigi maakt Lego Super Mario nog leuker

22-06-2021 14:28 Laatste update: 30-06-2021 20:19

Lego verraste vorig jaar met een samenwerking met Nintendo, in de vorm van Lego Super Mario. Met het nieuwe Lego Luigi wordt de lol doorgezet en toegankelijk gemaakt voor twee spelers tegelijk.

Lego is en blijft in de eerste plaats de slimme combinatie van speelgoed en een herbruikbaar bouwpakket. Na beginjaren vol kastelen, raketten en piratenschepen is Lego vooral de afgelopen jaren enorm hard gegroeid dankzij slimme samenwerkingen: Harry Potter, Star Wars, Disney, Minecraft en nog veel meer.

De samenwerking met Nintendo die vorig jaar startte met Lego Super Mario lijkt hetzelfde, maar is toch nét wat anders. In tegenstelling tot de klassieke Lego-pakketten, die je vaak maar één keer bouwt, legt juist Lego Super Mario de nadruk op bouwen, afbreken en opnieuw in elkaar zetten.

De Mario-broers delen hun score.

Eigen levels met high-tech Mario

Alles draait namelijk om het maken van eigen levels, bestaande uit eilandjes met bekende Mario-elementen zoals het gele vraagteken, Goomba's en meer. Lego Mario is een speciaal Lego-poppetje met met bewegende ogen, een schermpje op zijn buik en een scanner onder zijn voeten.

De puntentelling verloopt daarom automatisch, en zelfs wie geen inlevingsvermogen heeft wordt door de kreetjes van Mario het spel in gesleept. Dat is op zich al knap, want als je het plat slaat is Lego Mario niet meer dan high-tech 'doen alsof'.

Lego Luigi heeft allerlei geanimeerde gezichtsuitdrukkingen.

Luigi maakt samen spelen nog leuker

Dat spelen werkt het leukste samen: de één bouwt een level dat de ander zo snel mogelijk of met zoveel mogelijk muntjes moet afleggen. Om dat samen spelen nog leuker te maken, is er nu ook Lego Luigi.

De groen geklede broer van Mario is net wat langer, heeft een andere snor en zijn eigen stem. De belangrijkste functie zit 'm in de bluetooth-koppeling tussen Mario en Luigi. Tot nu toe kon Mario alleen gekoppeld worden aan een telefoon of tablet, voor het bijhouden van de score.

Na een update kunnen Lego Mario en Lego Luigi ook aan elkaar worden gekoppeld. Ze zeggen elkaar dan gedag en reageren op elkaar. De broers kunnen samen een level afleggen, en verdienen dan natuurlijk ook dubbel zoveel muntjes.

Met het grote Bowser-luchtschip heeft Lego Mario een echte eindbaas.

Alleen samen kan je winnen

Lego heeft allerlei level-elementen bedacht die het samenspelen aanmoedigen, of zelfs noodzakelijk maken. In de Lego Luigi startersset zit bijvoorbeeld een wipwap, waar Mario en Luigi samen op kunnen staan. Daarnaast is er de nieuwe uitbreidingsset Lakitu Sky World, waarin Mario en Luigi op armen van een rad moeten plaatsnemen. Pas als de spelers van beide kanten aan de armen trekken, draait het wiel snel genoeg om de vijand te verslaan.

Een echte eindbaas is er nu ook, met de uitbreidingsset Bowsers luchtschip. Uitklapbaar biedt deze set meerdere stappen, mogelijkheden om samen te werken en zelfs een kanon waarmee spelers hun Lego Mario of Luigi naar het schip schieten.

Enorme levels door sets te combineren en te mixen.

Excuus om scherm uit te laten

Lego en Nintendo hebben met Lego Mario en Lego Luigi van een onwaarschijnlijke samenwerking een succes gemaakt. Nintendo lokte kinderen ooit naar het tv-scherm met zijn games, Lego Mario en Luigi bieden nu het beste excuus om dat scherm nog even uit te laten.

Geen wonder dan ook dat Lego Mario vorig jaar één van de populairste nieuwe Lego-producten ooit bleek. Het aantal elementen om zelf levels te maken was toen nog beperkt, inmiddels is dat veranderd. De afgelopen maanden zijn al kleine uitbreidingssets verschenen, met de komst van Lego Luigi komt daar nog een hoop nieuws bij.

Lego Mario en Luigi doen met hun beeldschermpjes, speakers en sensoren iets wat klassieke Lego nog nooit zo goed gelukt is: uitdagen om te blijven bouwen en te blijven spelen.

Lakitu Sky World moedigt samen spelen aan.

De Lego Luigi startersset kost 59,99 euro, de Lakitu Sky World-uitbreidingsset kost 39,99 euro en Bowsers luchtschip kost 99,99 euro. Daarnaast heeft Lego nog een aantal nieuwe sets in de Lego Mario-lijn aangekondigd.

De nieuwe sets zijn vanaf vandaag te bestellen en worden vanaf 1 augustus geleverd.

@brightnl

Luigi joins Mario in Lego Super Mario ##bright ##fy ##foryou ##uitpakparty ##tech ##lego ##mariobros ##legomariobros ##new

♬ Super Mario Bros. Theme - 8 Bit Memories

Kijk ook: