Storing CoronaCheck-app: na besmetting én prik nog geen vinkje

De CoronaCheck-app

Weer probleem met Coronacheck

Storing CoronaCheck-app: na besmetting én prik nog geen vinkje

25-06-2021 08:42 Laatste update: 12:02

Door een storing in de CoronaCheck-app krijgen mensen die al een besmetting hebben doorgemaakt en één prik hebben gehad momenteel geen groen vinkje te zien als ze hun vaccinatiebewijs in de app laden.

Volgens coronaminister Hugo de Jonge wordt het probleem vandaag nog opgelost.

Mensen die corona hebben gehad zijn in principe met één prik al volledig gevaccineerd. Als het vrijdag niet lukt om een groen vinkje in de app te krijgen, moet je het volgens De Jonge 'gewoon morgen nog eens proberen'. "We zijn daar vandaag mee bezig en ik verwacht ook wel dat het vandaag wordt opgelost." 

Opstartprobleem

Het gaat volgens de minister om een opstartprobleem. "Als je met zo'n ongelofelijk groot project start, waarbij zoveel systemen aan elkaar gekoppeld moeten worden, dan kunnen er dingen als je net begint nog niet helemaal lukken."

Om te zorgen dat de servers van de app niet overbelast raken, kan een beperkt aantal mensen per dag het vaccinatiebewijs in de app laden.

Groen vinkje

Mensen die al een coronabesmetting hebben doorgemaakt kunnen als ze willen alsnog een tweede prik krijgen. Maar voor een groen vinkje in de app is één prik na een doorgemaakte besmetting in principe genoeg. Het gaat om mensen die een coronavaccin van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca of Moderna krijgen.

Wie het Janssen-vaccin krijgt, heeft ook zonder een doorgemaakte besmetting aan één prik genoeg.

Janssen-vaccinaties toegevoegd

Donderdag, toen de mogelijkheid om een vaccinatiebewijs aan te maken aan de app werd toegevoegd, was er een probleem met de vaccinaties van Janssen. In de app werden de gegevens van zo'n 300.000 mensen die dat vaccin hebben gekregen niet goed verwerkt. Dat probleem is volgens het ministerie in de voorbije nacht verholpen. Andere problemen zijn vooralsnog niet naar voren gekomen, zegt een woordvoerder.

Miljoen aanvragen op eerste dag

Donderdag hebben ongeveer een miljoen mensen een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app aangevraagd. Het was op meerdere momenten zo druk bij de systemen dat gebruikers een melding kregen dat ze het op een later moment nog eens moesten proberen.

De app was al een tijdje beschikbaar in de appstores en kon gebruikt worden om een testbewijs aan te maken. Donderdagochtend werden de vaccinatiebewijzen toegevoegd.

QR-codes

Met CoronaCheck worden twee QR-codes gegenereerd waarmee gebruikers kunnen laten zien dat ze beschermd zijn tegen het virus. Voor binnenlands gebruik krijgt men zo'n vinkje na twee keer gevaccineerd te zijn. Voor buitenlands gebruik wordt weergegeven hoeveel vaccins gezet zijn en wanneer. Dit omdat de regels per land verschillen.

De code voor buitenlands gebruik is vanaf 1 juli bruikbaar als zogenoemd Digital Green Certificate, waarmee in de hele Europese Unie gereisd kan worden. Op die datum wordt ook de mogelijkheid toegevoegd om een herstelbewijs aan te maken. Daarmee kan iemand laten zien recent genezen te zijn van een besmetting met het coronavirus.

De ontwikkelaars van de app hebben een beperking ingebouwd om vooral het systeem achter Digid niet te zwaar te belasten. Er kunnen per seconde maximaal 25 mensen een code aanvragen. Dat komt neer op ongeveer 90.000 gebruikers per uur, of (ervan uitgaande dat bijvoorbeeld 's nachts veel minder mensen een code aanmaken) ruim een miljoen mensen per dag.

Achterstanden met invoeren

Niet alle vaccinaties zijn zichtbaar in de app. De gegevens zouden wel direct zichtbaar moeten zijn als mensen geprikt zijn door de GGD, maar als ze zijn gevaccineerd door de huisarts, in een instelling of ziekenhuis kunnen er problemen optreden. Soms heeft dat een technische oorzaak, en zijn de registraties nog niet omgezet naar de juiste computersystemen. Die achterstanden worden zo snel mogelijk weggewerkt, zei het ministerie eerder deze week.

Ook kan het zijn dat mensen hebben doorgegeven dat ze niet willen dat hun informatie gedeeld wordt met het RIVM. Zij kunnen zich vanaf volgende week donderdag melden bij de plek waar ze geprikt zijn om dat te veranderen.

Huisartsenvereniging LHV waarschuwde donderdag dat het nu nog geen zin heeft om met de dokter te bellen omdat die het systeem nog niet in kan. De artsen vrezen veel vragen en veel extra werk te krijgen.