© Housemarque

Sony neemt game-ontwikkelaar Housemarque over

In Returnal schieten vijanden vaak lichtgevende ballen in patronen.

PlayStation Studios

Sony neemt game-ontwikkelaar Housemarque over

29-06-2021 14:51 Laatste update: 14:51

Sony neemt de Finse game-ontwikkelaar Housemarque over, bekend van het recente Returnal, Resogun en Super Stardust HD.

Housemarque gaat zijn games voortaan uitbrengen onder de vlag van PlayStation Studios, het game-label van Sony. Games van PlayStation Studios verschijnen voornamelijk voor de PlayStation, al worden sommige games inmiddels na enige tijd ook voor de pc uitgebracht. Returnal werd eerder dit jaar ook al uitgegeven door PlayStation Studios.

Het is niet bekend hoeveel geld er met de overname gemoeid is. Housemarque-medeoprichter en topman Ilari Kuittinen zegt dat zijn studio door de overname "kan creëren zonder limieten". Housemarque blijft gevestigd in Finland en zal zijn eigen koers blijven varen.

Sony laat studio's meestal in ere

Die strategie past Sony al jaren toe op de studio's die het overneemt. Eerder lijfde Sony al ontwikkelaars in zoals Naughty Dog (Uncharted, the Last of Us), Insomniac Games (Ratchet and Clank, Spider-Man), Polyphony Digital (Gran Turismo) en het Amsterdamse Guerilla Games (Horizon Zero Dawn).

Er zijn ook vermoedens dat Sony de Amerikaanse gamestudio Bluepoint heeft overgenomen. Het Japanse Twitter-account van PlayStation plaatste bij de onthulling rond Housemarque een afbeelding met daarop het logo van Bluepoint.

De studio richt zich vooral op het grafisch moderniseren van bestaande games, zoals eerder al Uncharted: The Nathan Drake Collection, Shadow of the Colossus en recent voor de PS5 Demon's Souls.

Bekijk ook: maak van je iPhone of Android een spelcomputer