© Klein Vision

Vliegende personenauto maakt eerste succesvolle testvlucht
Transformeert in 2 minuten

Vliegende personenauto maakt eerste succesvolle testvlucht

30-06-2021 10:25 Laatste update: 11:23

Het prototype van de vliegende auto AirCar heeft in Slowakije een succesvolle testvlucht van zo'n 100 kilometer afgelegd.

De AirCar is gemaakt door hoogleraar Stefan Klein en vloog op maandag in 35 minuten van de luchthaven in het Slowaakse Nitra naar het vliegveld bij de hoofdstad Bratislava. De auto deed daar 35 minuten over. Na het landen transformeerde de auto in 2 minuten en 15 seconden van een vliegtuig weer naar een redelijk normale auto die de weg op kan.

De AirCar Prototype 1 is uitgerust met een 160-pk benzinemotor van BMW. De wagen heeft onder toezicht van de Slowaakse luchtvaartautoriteit meer dan 40 uur aan testvluchten gevlogen.

Het prototype vliegt met een kruissnelheid van 190 km/u en heeft een maximale hoogte van 8200 voet bereikt, zo'n 2,5 kilometer.

'Nieuw tijdperk'

"Deze vlucht luidt een nieuw tijdperk in voor voertuigen voor dubbel transport. Het brengt de vrijheid die ooit werd toegewezen aan de auto terug naar het individu", zegt Stefan Klein over de testvlucht. Klein is al jaren bezig met vliegende auto's. In 2015 stortte voorloper AeroMobil 3.0 tijdens een testvlucht nog neer, met Klein achter het stuur.

Een tweede prototype van de AirCar is al in de maak, dat model krijgt een motor met 300-pk en haalt een kruissnelheid van 300 km/u met een bereik van 1000 kilometer. Ook is dat model voorzien van een EASA CS-23-certificering en een M1-vergunning: het mag zonder extra toestemming de weg op en de lucht in.

Nederlandse concurrent

Een van de grote concurrenten van de AirCar is de vliegende auto van het Nederlandse PAL-V, die al 15 jaar in ontwikkeling is. Inmiddels heeft het Brabantse bedrijf goedkeuring van de RDW, waarmee het voertuig de weg op mag.

PAL-V verkocht tot nu toe ruim 50 exemplaren van zijn vliegende auto, die vanaf eind 2022 wordt geleverd. De PAL-V biedt plek aan twee personen, heeft een actieradius van 500 kilometer en vliegt op Euro 95. De goedkoopste versie kost 300.000 euro. 

Kijk ook: het vervoer van de toekomst?