Richard Branson maakt eerder ruimtereis dan Jeff Bezos
Space-race

Richard Branson maakt eerder ruimtereis dan Jeff Bezos

02-07-2021 07:33 Laatste update: 07:39

De Britse miljardair Richard Branson gaat zondag 11 juli de ruimte in met een ruimtevaartuig van zijn bedrijf Virgin Galactic. Dat is negen dagen eerder dan zijn rivaal, Amazonbaas Jeff Bezos. 

De rijkste man op aarde verlaat de planeet op 20 juli op een vlucht van zijn Blue Origin. Volgens Branson is het puur "toeval" dat hij nu eerder gaat en absoluut niet zo bedoeld, zegt hij in een interview.

Virgin Galactic maakte in een verklaring de datum bekend van de eerstvolgende testvlucht met zijn SpaceShipTwo Unity, wel met de disclaimer: "in afwachting van het weer en technische controles".

Branson, die eigenlijk pas op een latere vlucht mee zou gaan, zal vergezeld worden door drie medewerkers van het ruimtevaartbedrijf. Zij gaan onder andere "cabine-omstandigheden, zitcomfort, gewichtloosheidsgevoel en uitzicht op aarde" onderzoeken. En dat allemaal om ervoor te zorgen dat voor volgende astronauten "het wonder en ontzag dat de ruimtevaart creëert zo optimaal mogelijk is".

Verschil

Er is wel een verschil tussen de twee ruimtereizen van de miljardairs. Virgin Galactic voert zijn reizen uit door zijn raketvliegtuig eerst gekoppeld aan een normaal vliegtuig de lucht in te laten gaan. Na het loskoppelen gaat het raketvliegtuig vervolgens naar de rand van de dampkring. De SpaceShipTwo Unity is al drie keer eerder de ruimte in geweest. 

Bezos' Blue Origin maakt gebruik van een raket die vanaf een lanceerbasis in Texas naar een hoogte van ruim 100 kilometer gaat voordat het ruimtevaartuig terugkeert naar de aarde.

82-jarige vrouw mee met Bezos

Bezos neemt op de eerste bemande vlucht van Blue Origin zijn broer Mark en de 82-jarige vrouw Wally Funk mee, evenals de winnaar van een veiling die voor 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) een plekje in de raket bemachtigde. Funk wilde vroeger al astronaut worden en wordt nu de oudste persoon ooit die de ruimte in gaat.

Elon Musk

Branson en Bezos zijn niet de enige miljardairs die zich bezig houden met ruimtereizen. Ook Tesla-topman Elon Musk heeft een ruimtevaartbedrijf, SpaceX. Dat bedrijf voert al vluchten uit voor NASA en lanceert commerciële raketten waarmee onder meer satellieten de ruimte in worden gebracht.

Musk heeft nog geen concrete plannen voor een ruimtevlucht bekendgemaakt, maar SpaceX wil wel binnenkort ruimtereizen voor toeristen gaan aanbieden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s