Amazon-baas Bezos gaat komende maand de ruimte in

Jeff Bezos (met hoed) en zijn broer Mark

Ruimtereis in eigen raket

Amazon-baas Bezos gaat komende maand de ruimte in

07-06-2021 12:05 Laatste update: 12:21

Miljardair Jeff Bezos gaat in juli mee met de eerste toeristische vlucht van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Hij neemt zijn broer Mark Bezos mee.

De Amazon-oprichter stapt op 20 juli samen met zijn broer in een capsule. De raket New Shepard van zijn bedrijf Blue Origin brengt die capsule tot een hoogte van ruim 100 kilometer. Daar zijn de inzittenden een paar minuten gewichtloos en zien ze de kromming van de aarde.

Daarna zakt het vaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen. Het vaartuig gaat niet hoog en niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen.

"Al sinds mijn vijfde droom ik ervan om een ruimtereis te maken", aldus Bezos op Instagram. "Op 20 juli zal ik de reis samen met mijn broer maken." Bezos stopt twee weken voor de ruimtereis als bestuursvoorzitter van Amazon.

Veiling van plek aan boord

Een van de plekken aan boord wordt geveild. Tot nu toe hebben bijna zesduizend mensen uit 143 landen een bod uitgebracht. Volgens Blue Origin staat het hoogste bod op ongeveer 2,8 miljoen dollar (2,3 miljoen euro).

Elon Musk en Richard Branson

Concurrent SpaceX van Tesla-baas Elon Musk brengt al langer astronauten naar ruimtestation ISS. Later dit jaar wil hij een paar burgers een kans geven om naar de ruimte te gaan. Musk wil over een paar jaar een Japanse zakenman een rondje rond de maan laten vliegen.

Bovendien moet SpaceX over een paar jaar astronauten op de maan zetten en ze veilig terug naar de aarde brengen. Musk kreeg die miljardenopdracht van ruimtevaartorganisatie NASA. Blue Origin, dat naast de order greep, vecht het besluit aan.

Ook Virgin Galactic van miljardair Richard Branson werkt aan toeristische vluchten naar de ruimte. Branson is ook van plan om zelf mee te gaan.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: