Weer iPhone-bug gevonden die wifi onbruikbaar kan maken
%-tekens zijn boosdoener

Weer iPhone-bug gevonden die wifi onbruikbaar kan maken

05-07-2021 10:34 Laatste update: 10:34

Een nieuw ontdekte iPhone-bug maakt de wifi totaal onbruikbaar als de telefoon in de buurt van een wifi-punt met een bepaalde naam komt. Zelfs zonder actief te verbinden slaat de bug toe.

Het gaat om wifi-netwerken waarbij het %-teken op een bepaalde manier wordt gebruikt. Als iPhones binnen het bereik van zo'n netwerk komen, kan de wifi-functie van de iPhone volledig onbruikbaar worden. Pas na het volledig resetten van de iPhone is de wifi-functie weer te gebruiken.

De bug werd ontdekt door onderzoeker Carl Schou, die enkele weken geleden een soortgelijke iPhone-bug ontdekte. In dat geval ging het ook om wifi-netwerken met het procent-tekenen in de naam. Die bug werkte wel alleen als een iPhone er mee verbonden werd, in de buurt zijn was niet voldoende. De oplossing was ook simpeler: het resetten van de netwerk-instellingen van de iPhone is bij die bug voldoende.

Geheugen raakt overbelast

In beide gevallen lijkt er sprake van een zogenoemde 'format string bug', een type bug dat tegenwoordig weinig meer voorkomt. Simpel gezegd interpreteert de iPhone het %-teken als een commando waar geen respons voor is. Het geheugen raakt daardoor overbelast en uit voorzorg wordt het overbelastende proces automatisch stilgelegd: in dit geval de wifi-functie.

De kans dat iemand misbruik maakte van de vorige bug was vrij klein, omdat gebruikers dan actief met een netwerk met procentteken moesten verbinden. De bug die Schou nu heeft ontdekt kan grotere gevolgen hebben, omdat die geactiveerd kan worden zonder dat iPhone-gebruikers zelf iets doen.

Apple-update nog niet duidelijk

Schou zegt Apple halverwege juni op de hoogte te hebben gebracht van de bug. Het is nog niet duidelijk of het probleem bij Apple op de radar staat en spoedig verholpen wordt. Over het algemeen is dat wel het geval van bij dergelijke bugs.

Bekijk ook: Dit smart home-platform is groter dan Apple en Google