Deze wifi-naam kan de wifi-functie van iPhones uitzetten
iPhone-bug ontdekt

Deze wifi-naam kan de wifi-functie van iPhones uitzetten

21-06-2021 08:49 Laatste update: 08:50

Geef je je wifi-netwerk een ludieke naam? Een cyberveiligheidonderzoeker ontdekte dat een hele specifieke wifi-naam de wifi-functie van een iPhone totaal kan uitschakelen.

Het gaat om de naam '%p%s%s%s%s%n', die vermoedelijk een aantal programmeeropdrachten aanroept. Zodra je een iOS-apparaat op dit netwerk aansluit, is het niet meer mogelijk om waar dan ook wifi te gebruiken. Ook AirDrop werkt dan niet meer.

Het probleem blijft bestaan, ook al wordt de iPhone of iPad opnieuw opgestart. Pas wanneer je al je netwerkinstellingen gereset hebt, is het weer mogelijk om verbinding te zoeken met een wifi-netwerk. Je verwijdert dan namelijk de naam uit het geheugen van je apparaat.

Format string bug

Het obscure probleem werd ontdekt door onderzoeker Carl Schou, die op Twitter verslag deed van zijn bevindingen. Ook het veranderen van de wifi-naam loste het probleem niet op, aldus Schou. Het probleem komt door een zogenoemde 'format string bug', die rond het begin van deze eeuw veel misbruikt werden. Tegenwoordig worden dit soort bugs niet vaak meer gezien.

Een format string is een commando met een %-teken dat de vorm van bepaalde informatie doorgeeft aan het geheugen. Kan het commando de opgevraagde informatie niet vinden omdat de gebruiker een vreemde input heeft gegeven, dan kan het systeem vreemd reageren. In het geval van deze bug raakt het geheugen overbelast, waardoor iOS het proces platlegt, waardoor de wifi niet meer werkt.

De kans dat iemand per ongeluk op de bug stuit is klein. Wel zou er misbruik van gemaakt kunnen worden, door grappenmakers die openbare wifi-netwerken de naam geven. Het is niet duidelijk of Schou de bug al bij Apple gemeld heeft.

Kijk ook: de grote updates van Apple