acm Autoriteit Consument Markt ziggo eigen modem vrije keuze
Ziggo stapte naar rechter

ACM komt deze zomer met definitieve regels voor vrije modemkeuze

5 juli 2021 om 14:45
Laatste update: 5 juli 2021 om 14:45

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht deze zomer de definitieve versie van de beleidsregels over vrije modemkeuze te publiceren. Consumenten mogen volgens die regel hun eigen modem uitkiezen.

Een specifieke datum noemt de ACM niet in zijn Jaarverslag Netneutraliteit. De definitieve beleidsregel volgt grofweg een jaar na publicatie van de conceptbeleidsregel, die stelde dat consumenten zelf hun modem mogen kiezen.

Op basis van die conceptbeleidsregel werd eerder al bepaald dat Ziggo zijn klanten een vrije modemkeuze moet geven. Dat zei de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten. VodafoneZiggo is het niet eens met die conclusie en stapte in mei naar de rechter. Eigenlijk had het bedrijf de vrije modemkeuze al sinds eind mei moeten toestaan.

Ziggo is tegen

Volgens Ziggo is het van "essentieel" belang dat gebruikers modems gebruiken die door Ziggo zijn gekozen. Consumenten krijgen zo'n modem in bruikleen zolang zij abonnee bij Ziggo zijn.

Andere providers hebben overigens geen bezwaar gemaakt tegen de regels, en vooral glasvezelproviders laten hun abonnees al langer hun eigen modem kiezen.

Vanaf waar is de klant eigenaar?

De ACM zou de beleidsregel eigenlijk al in 2018 publiceren. Dat werd twee keer uitgesteld, tot begin vorig jaar. De regel is gebaseerd op richtlijnen van BEREC, een Europees samenwerkingsverband tussen toezichthouders zoals de ACM.

Twistpunt is vooral waar de verbinding tussen klant en provider begint. Volgens BEREC en dus ook het ACM heeft de klant vanaf het 'vaste netwerkaansluitpunt' zeggenschap over zijn verbinding, Ziggo ziet het liever vanaf de ethernetpoort op het modem.

Bekijk ook: deze elektrische Hyundai laat Volkswagen zweten