JEDI

Amerikaanse overheid trekt omstreden contract met Microsoft in

6 juli 2021 om 18:50
Laatste update: 7 juli 2021 om 07:22

Een omstreden contract tussen Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Defensie is vandaag abrupt ingetrokken door de Amerikaanse regering.

Dat schrijft de Amerikaanse zender CNBC. Het zogenoemde Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI)-project was de afgelopen jaren meermaals in het nieuws vanwege de verhitte aanbestedingsprocedure.

Microsoft, IBM, Oracle en Amazon streden om het recht de verouderde computersystemen van het Pentagon te upgraden en de miljarden dollars die daarmee gepaard gaan. Uiteindelijk ging het contract naar Microsoft.

Zowel Oracle als later Amazon stapten naar de rechter over de aanbestedingsprocedure. Amazon beklaagde zich over de inmenging van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die het op toenmalig Amazon-chef Jeff Bezos gemunt zou hebben. Door die laatste zaak lag de daadwerkelijke ontwikkeling van JEDI al sinds 2019 stil.

'Deal niet meer toereikend'

Volgens het Pentagon blijkt de deal die destijds gesloten is niet toereikend voor de daadwerkelijke behoeften van Defensie. Bovendien is cloudtechnologie sinds de start van de aanbesteding sterk verbeterd, aldus het ministerie.

Daarom wordt er nu een nieuwe opdracht opgesteld, waarvoor weer een nieuwe aanbestedingsprocedure wordt gestart. Voor dit  Joint Warfighter Cloud Capability-contract kijkt het Pentagon vooralsnog alleen naar Microsoft en Amazon.

"Wij begrijpen waarom het Ministerie van Defensie het JEDI-contract heeft ingetrokken", schrijft Microsoft. Maar, schrijft het bedrijf ook, "Wanneer een bedrijf kritieke technologische upgrades voor de mensen die ons land beschermen jaren kan vertragen, is het duidelijk dat het proces om protest aan te tekenen tegen aanbestedingen hervormd moet worden."

Waarom je wel/niet bij Amazon moet kopen: