youtube algoritme mozilla verontrustende video's
Algoritme

'YouTube toont niet-Engelstaligen vaker verontrustende filmpjes'

7 juli 2021 om 19:44
Laatste update: 7 juli 2021 om 20:59

Gebruikers uit niet-Engelstalige landen komen vaker YouTube-filmpjes tegen die ze verontrustend vinden.

Ook blijkt het algoritme van YouTube nog altijd video's aan te raden die eigenlijk in strijd zijn met de regels van het platform, schrijft Mozilla op basis van een onderzoek onder duizenden YouTube-gebruikers. Het merendeel van alle storende video's bleek aangeraden door het algoritme, zo'n 71 procent.

Mozilla bood tien maanden geleden een speciale browserextensie aan, RegretsReporter, waarmee gebruikers melding konden doen van verontrustende YouTube-video's. De gebruikers konden ook melden hoe ze bij een video terecht waren gekomen.

Complottheorieën

De organisatie verzamelde meer dan drieduizend meldingen van in totaal 37.380 YouTube-kijkers. Het gaat om meldingen van desinformatie rond het coronavirus, maar ook bijvoorbeeld 'kindertekenfilms' met een seksuele lading en complottheorieën.

Meldingen uit niet-Engelstalige landen hoger

Het aantal meldingen uit niet-Engelstalige landen lag 60 procent hoger dan in Engelstalige landen. Bijna tweehonderd meldingen betroffen video's die door het YouTube-algoritme werden aangeraden, maar die door YouTube zelf offline werden gehaald omdat ze in strijd waren met de regels van het platform. In totaal waren zo'n 12 procent van alle gemelde video's in strijd met de regels van YouTube.

In 43.5 procent van de gevallen kregen mensen verontrustende video's aangeraden die niks te maken hadden met de video die ze op dat moment aan het kijken waren. Tegelijk kregen verontrustende video's bijna 70 procent keer zo veel views als andere video's die de vrijwilligers bekeken.

Radicaliserende video's onbedoeld aangeraden

YouTube worstelt al jaren met zijn algoritme, dat aantrekkelijke video's moet aanraden zodat gebruikers meer tijd op het platform doorbrengen. Het algoritme werd al meerdere keren aangepast omdat het onbedoeld radicaliserende of extremistische video's aanraadde aan kijkers. 

Terug naar de begintijd van YouTube: