youtube super thanks bedankt youtuber donatie doneren
YouTube

YouTube gestart met nieuwe knop voor donaties aan videomakers

21 juli 2021 om 06:58
Laatste update: 21 juli 2021 om 11:00

YouTube is begonnen met de uitrol van de nieuwe functie Super Thanks. Met die speciale knop onder video's kunnen gebruikers donaties sturen naar de videomakers.

De nieuwe Super Thanks-knop komt vanaf nu te staan onder de video's van populaire videomakers. YouTube rolt de functie momenteel uit naar 'duizenden creators in 68 landen', waaronder Nederland. Eind dit jaar moet Super Thanks wereldwijd voor alle populaire videomakers werken.

Gebruikers die klikken op de Super Thanks-knop krijgen vier opties om geld te doneren. De getoonde bedragen verschillen per land. In de VS is dit 2, 5, 10 en 50 dollar. Het wordt later ook mogelijk om een eigen bedrag in te vullen. YouTube rekent 30 procent commissie op alle donaties.

In een uitgelichte reactie onder de video is te zien welke kijker via Super Thanks geld heeft gestort. YouTube experimenteerde vorig jaar al met een betaalde applausfunctie, waarmee fans ook donaties naar hun favoriete kanalen konden sturen. Uiteindelijk leidde die functie tot het nieuwe Super Thanks.

Geld verdienen met video's

Voor videomakers is dit een nieuwe manier om geld te verdienen, naast onder andere advertenties, verkoop van merchandising en de functies Super Chat en Super Stickers. Met die twee functies kunnen YouTube-kijkers ook donaties sturen, maar ze werken alleen in livestreams. Ook maakt YouTube het al langer mogelijk om betaalde lidmaatschappen op kanalen aan te bieden.  

Vorige week begon YouTube in Nederland met de nieuwe functie YouTube Shorts voor korte, TikTok-achtige video's.

Abonneer je ook op het Bright YouTube-kanaal.