© Bright

Storytel lanceert e-reader, ook geschikt voor luisterboeken
Eerste indruk

Storytel lanceert e-reader, ook geschikt voor luisterboeken

12-07-2021 07:35 Laatste update: 07:37

Luisterboekdienst Storytel heeft in Nederland een e-reader gelanceerd waarmee je kan schakelen tussen het lezen en het luisteren van een boek. Een Storytel-abonnement is daarbij vereist. Bright probeerde de e-reader.

De Storytel Reader was al uitgekomen in onder andere Zweden en Denemarken, maar sinds vandaag is deze ook te koop in Nederland en België. Bijzonder aan de e-reader is dat je zelf kan kiezen of je een boek luistert of leest én dat je kan wisselen tussen die twee vormen. Dit wisselen doe je door op het koptelefoon- of bril-icoontje te drukken. 

Een nadeel van de reader is dat je zonder een Storytel-abonnement (12,99 euro per maand) er niks aan hebt. De reader werkt alleen als je ingelogd bent. Je kunt wel via de Storytel-app eigen ebooks toevoegen. Bij de aanschaf van de Storytel Reader à 129 euro krijg je er een twee maanden abonnement bij. Dit geldt zowel voor bestaande als nieuwe leden.

De reader is uitgerust met 8 GB aan opslag, heeft een 6 inch zwart-wit eInk-scherm en heeft twee fysieke knoppen aan de zijkanten voor het bladeren. Het apparaat heeft een koptelefoonpoort aan de onderkant, maar kan ook afspelen via bluetooth.

Niet alles is beschikbaar

Voor het aanbod van boeken ben je afhankelijk van de database van Storytel, al heeft de dienst wel beschikking tot meer dan 300.000 boeken. Vrijwel alle populaire boeken zijn er te vinden. Niet van elk luisterboek is ook een ebook-editie beschikbaar, en vice versa, dus voor het wisselen tussen luisteren naar lezen is het aanbod beperkter. 

Eerste indruk

De reader blinkt niet uit in schoonheid. Vergeleken met een Kobo-reader of met een Amazon Kindle is de e-reader behoorlijk dik en heeft het wel hele grote randen rondom het scherm. Dit komt natuurlijk ook omdat er ruimte gemaakt is voor de koptelefooningang en voor de fysieke knoppen waarmee je kan bladeren, maar dan had het nog een stuk eleganter gekund.

Ook is de reader geen snelheidsduivel. Sowieso zijn e-readers altijd wat traag vanwege het e-ink-scherm, maar daar doet Storytel nog wel een schepje bovenop qua traagheid. Het omslaan van de bladzijden gaat soepel genoeg maar het wisselen tussen lezen en luisteren kan gerust vier seconden duren. Ook het typen op het e-toetsenbordje om een boek te vinden is een crime.  

Wel ben ik enthousiast over het concept om te kunnen wisselen tussen lezen en luisteren. Voor elke situatie heb ik een andere voorkeur: in bed lees ik liever, terwijl ik in de trein liever luister.

Deze e-reader is een gadget voor echte boekenliefhebbers die niet kunnen stoppen met lezen/luisteren. Voor het eerste jaar bijvoorbeeld betaal je 129 euro voor de reader plus 10 maanden abonnement, dat is in totaal 258,90 euro. Wil je stoppen met je abonnement, dan heb je ook direct niets meer aan je reader. Een echte verkoophit wordt deze reader vermoedelijk niet, maar een mooie vinding is het wel.

Bram van Dijk, presentator Bright