Eerste indruk: Kobo Elipsa, e-reader met een groot scherm
Bright Review

Eerste indruk: Kobo Elipsa, e-reader met een groot scherm

02-06-2021 13:00 Laatste update: 13:25

Een nieuwe zomer, een nieuwe e-reader van Kobo. Dit jaar voor het eerst met een stylus, en met een groot 10,3 inch scherm.

De nieuwe Elipsa van het Canadese Rakuten Kobo is een e-reader speciaal voor mensen die helemaal opgaan in een boek. Die de kantlijnen liefst volpennen met aantekeningen en ideeën. Die passages willen onderstrepen. Of die notitieboeken bijhouden terwijl ze boeken lezen.

Kobo bood tot nu toe vooral ‘klassieke’ e-readers aan. Het begint bij instapmodel Nia: 99 euro, 6 inch scherm, niet waterdicht. De Forma is het topmodel: 279 euro, 8 inch en wel waterdicht. De beste koop is de Libra die er tussen in zit: 179 euro, 7 inch scherm en waterdicht. In Nederland werkt Rakuten Kobo exclusief samen met Bol.com.

De line-up lijkt sterk op die van Amazon met zijn Kindle (89 euro, 6 inch, niet waterdicht), Kindle Paperwhite (139 euro, 6 inch, waterdicht) en de Kindle Oasis (229 euro, 7 inch, waterdicht) die sinds vorig voorjaar in Nederland verkrijgbaar zijn. De e-readers ontlopen elkaar nauwelijks. Het meest opvallende verschil is dat de e-readers van Kobo telkens iets duurder zijn.

Primeurs

Met de Elipsa probeert Kobo iets nieuws. Niet alleen heeft de Elipsa het grootste scherm (10,3 inch) ooit voor Kobo, de hoogste prijs (399 euro) en laad je voor het eerst op met usb-c, hij wordt geleverd met een stylus. Dat plaatst de Elipsa tussen de klassieke e-reader en de zogenoemde ‘writing tablets’ zoals de ReMarkable en de Supernote van Ratta. Die schrijftablets zijn een niche-product. Geldt dat ook voor de Elipsa?

Ik denk het wel. Voor de casual lezer, die vooral tijdens vakanties boeken leest, is de Elipsa overkill. Hij is als e-reader simpelweg te groot en te zwaar om op het strand, voor je tent of aan het zwembad op aangename wijze boeken te lezen. Met één hand vasthouden en bedienen is al bijna niet te doen. (De Libra weegt drie ons, de Elipsa met sleepcover en stylus driekwart kilo.) De Elipsa is bovendien niet waterdicht.

Als schrijftablet vind ik de Elipsa minder elegant dan bijvoorbeeld de ReMarkable 2. Aan de andere kant zijn de schrijftablets dikwijls one-trick pony’s en qua functionaliteit niet zo uitgebreid als de Elipsa.

Links de 10,3 inch Elipsa, rechts de 8 inch Forma

Stylus

Als 'notebook' daarentegen is de Elipsa te gek. Je kon op e-readers altijd al teksten markeren en aantekeningen toevoegen, door met je vinger een woord te selecteren, maar als je dat vaak en veel doet dan is die interface nogal omslachtig. Een stylus is dan echt een uitkomst. Voor Kindle e-readers zijn er diverse verkrijgbaar, de Elipsa werkt alleen met de meegeleverde Kobo-stylus. Die werkt op een batterij (AAAA) en is voorzien van twee knoppen, een voor markeren en een voor gummen. Die zitten soms in de weg als je schrijft, daar moet je even aan wennen.

Je kunt de stylus laten schrijven als vulpen, ballpoint, penseel, markeerstift of mijn favoriet, de kalligrafiepen. Je hebt bovendien een paar lijndiktes en een paar ‘kleuren’ (lees: zwart en een paar tinten grijs). De latency is niet zo laag als op tablets, maar voor een e-inkt display niet slecht. Het grote scherm biedt krabbelaars veel ruimte.

Screentime

Het scherm van de Elipsa is trouwens een upgrade ten opzichte van andere Kobo e-readers. Het reageert twintig procent sneller, heeft een iets hogere contrast-ratio en telt wat extra pixels per inch. Mocht je gewone tablets als een iPad of Galaxy Tab gewend zijn, dan reageert een e-inkt scherm - hoe geavanceerd ook - altijd traag. Een ongemak dat naar mijn mening ruimschoots wordt gecompenseerd door de batterijduur van een paar weken.

Het scherm is verlicht en je kunt de helderheid aanpassen, maar in tegenstelling tot Kobo’s andere e-readers heeft de Elipsa helaas geen lichttemperatuur. Het licht wordt ’s avonds niet warmer (geler). Je kunt wel de donkere modus kiezen zodat je witte tekst op zwarte bladzijdes krijgt te zien.

Conclusie

Ben je een lezer die graag in boeken krabbelt, dan is de Elipsa een toffe e-reader en notebook in één. Alle andere lezers kiezen beter de Kobo Libra of Kindle Paperwhite.

De Kobo Elipsa wordt vanaf 24 juni geleverd. In het pakket zit de e-reader, stylus, sleep cover (met vakje voor de stylus) en een usb-c kabel. Hij beschikt over 32 gb opslag voor heel veel boeken én notitieboeken.