'Stepjesstad' Oslo verbiedt huren e-step in de nacht
Elektrische stepjes

'Stepjesstad' Oslo verbiedt huren e-step in de nacht

13-07-2021 13:52 Laatste update: 13:52

De Noorse hoofdstad Oslo legt de elektrische step 's nachts aan de ketting. Tussen 11 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends mogen er geen elektrische stepjes worden verhuurd. Dat moet het aantal ongelukken en de overlast verminderen.

De maatregel gaat begin september in en volgt nadat artsen van het academisch ziekenhuis in Oslo de noodklok hadden geluid. Volgens de artsen kan het verbod honderden verwondingen in de zomer voorkomen. Ook veroorzaken de gebruikers van de elektrische stepjes veel overlast voor blinden, slechtzienden, rolstoelgebruikers en ouderen, stelt het bestuur van de Noorse stad.

Het aantal e-stepjes dat via apps is te huren in de stad moet ook fors teruggebracht worden, tot maximaal achtduizend.

Meerdere verhuurders hadden al op eigen initiatief besloten hun e-steps in het weekend 's nachts stil te zetten. Ook werd voor de donkere uren van de dag een snelheidsbeperking ingevoerd.

30 duizend stepjes

Oslo behoort tot de Europese steden met de meeste e-steps per inwoner. Alleen al in de afgelopen drie maanden nam het aantal met bijna een kwart toe. Naar verwachting zijn er later dit jaar zo'n 30.000 elektrische huurstepjes. 

In veel wereldsteden zijn e-steps te huur via apps als Bird, Lime, Spin, Scoot Mobike en oBike.

Nederland is een van de weinige landen waar de elektrische stepjes nog altijd verboden zijn op de openbare weg, al zijn er een paar e-steps die wel legaal de weg op mogen.

Deze e-step geeft de richting aan: