© Bright

elektrische step e-scooter elektrisch voertuigen nederland stepjes
Elektrische stepjes

Nieuwe regels voor e-step pas vanaf 2023

15 juli om 13:22
Laatste update: 15 juli om 13:22

Nieuwe regels voor lichte elektrische voertuigen, waaronder e-stepjes, treden waarschijnlijk pas in 2023 in werking. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Voor een mogelijke legalisering van lichtgewicht elektrische voertuigen, waaronder de e-step, heeft het ministerie het nieuwe Kader Lichte Elektrische Voertuigen opgesteld. Daarin wordt de richting van de nieuwe regels aangegeven, waaruit later een regeling moet voortvloeien. Die wordt pas op z’n vroegst begin 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd, aldus Van Nieuwenhuizen. "De inwerkingtreding van het kader voorzie ik per 1 januari 2023. Deze termijn is nodig om een zorgvuldig proces te kunnen doorlopen." 

Buitenbeentje in Europa

Nederland heeft een afwijkende houding ten opzichte van elektrische stepjes in vergelijking met andere Europese lidstaten, zoals ook is te zien in deze grafiek. Alleen Ierland lijkt een strenger beleid te voeren dan Nederland. Van de 27 EU-lidstaten heeft alleen Ierland deze e-voertuigen volledig verboden. In Nederland zijn ze zo goed als verboden en vier andere landen hebben vergaande restricties of geen erkenning. Bij de overige 22 lidstaten is de e-step volledig toegestaan en gelden er alleen leeftijds- of snelheidsrestricties.

In het kader is te lezen dat de minister wil dat de fabrikant elk model e-stepje laat keuren bij de RDW. Hiermee wordt gekozen voor 'het Duitse model' en niet het model van de meerderheid van de lidstaten om de e-step en ander lichtgewicht elektrisch vervoer gelijk te trekken met de elektrische fiets

De voertuigen mogen maximaal 55 kg zwaar zijn en om ze te mogen besturen moet je minimaal 16 jaar zijn. De maximale snelheid wordt 25 km/u en er komt geen helmplicht.

Kritiek

Lobby-organisatie LegaalRijden is erg ontevreden met het kader. “Er moeten nog steeds keuringen plaatsvinden en net zoals nu komt vermoedelijk geen enkele e-step die je nu in de winkel koopt door die keuringen. Dus we zijn drie jaar verder en met dit nieuwe kader verandert er helemaal niks."

Ook hekelt LegaalRijden het feit dat er in het Kader nog geen ruimte is voor elektrische eenwielers, elektrische skateboards en andere voertuigen zonder stuur. 

Volgens de minister komen er mogelijk later aparte regels voor dit soort voertuigen. Ze wil hier eerst advies over van deskundigen, omdat er voor deze voertuigen "andere technische eisen en andere vaardigheden van bestuurders" nodig zijn. 

Lees ook: Aantal boetes voor rijden op e-step verdrievoudigd

Kijk ook: e-step met richtingaanwijzer