Onderzoek

'Veel desinformatie op TikTok verspreid via Sounds'

13 juli 2021 om 17:26
Laatste update: 13 juli 2021 om 17:31

TikTok Sounds, geluiden die onder een TikTok-filmpje kunnen worden gezet, worden gebruikt om desinformatie te verspreiden over het coronavirus, schrijft een Britse denktank.

De denktank Institute for Strategic Dialogue vond 124 filmpjes die gebruik maakten van een van vier audiotracks met misvattingen over Covid-19 en coronavaccins.  Slechts twee van deze video's werden daadwerkelijk aangemerkt als desinformatie.
De gevonden video's waren goed voor twintig miljoen views en meer dan anderhalf miljoen likes. Het gaat onder andere om een audiotrack van een vrouw die beweert een verpleegkundige te zijn die verlamd zou zijn geraakt na toediening van een coronavaccin. Persbureau AP checkte de video en ontdekte dat de verpleegkundige niet bestond. 

Een andere Sound bevat de claim dat meer dan tweeduizend mensen zouden zijn overleden door een corronavaccinatie. Deze claim is niet waar, maar het geluid uit deze video werd in bijna vierhonderd andere filmpjes gebruikt, zonder dat Tiktok daar een waarschuwing bij geeft.
 

Drie miljoen keer waarschuwingen

TikTok voegde in de tweede helft van 2020 aan zo'n drie miljoen video's een waarschuwingsbanner toe. Deze verwijst naar verdere informatie over het coronavirus. 

Daarnaast verwijderde het meer dan 50.000 video's met desinformatie. Nu blijken nieuwe filmpjes de audio van dergelijke TikToks te hergebruiken om dezelfde boodschap uit te dragen.

Deze TECH is de toekomst van vaccins